ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2023 από τον Δήμο Σαλαμίνας

karaisk__

Σαλαμίνα, 30.04.2023

Η παράδοση δημιουργεί αντιστάσεις ποιότητας. Μας προσφέρει την ευκαιρία να υψώσουμε την εθνική μας ψυχή. Ο Δήμος Σαλαμίνας υμνεί την  παράδοση διότι η παράδοση διατηρεί ολοζώντανη τη συλλογική μνήμη.

Στο πλαίσιο αυτό και προς τιμήν του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη, με επιτυχία διοργανώθηκαν τα φετινά Καραϊσκάκεια 2023 όχι μόνο ως ένα πολιτιστικό γεγονός αλλά ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και της ιστορίας της Σαλαμίνας.

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις είχαν έναρξη το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 στην αίθουσα “Δημήτρη Μπόγρη” του Δημαρχιακού Μεγάρου με ομιλία του Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θανάση Χρήστου με θέμα “Γεώργιος Καραϊσκάκης (1780-1827) Ο αγωνιστής που έσωσε την Επανάσταση στις κρισιμότερες στιγμές της”. Παράλληλα το αφιέρωμα πλαισιώθηκε από απόσπασμα αναπαράστασης “Ξόδι” από χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Σαλαμίνας σε σκηνοθεσία κας Μαρίας Βασιλείου. Τα χειροκροτήματα κατέκλυσαν τη στιγμή και οι εντυπώσεις συγκίνησης ήταν πολλές με αθρόα συγκέντρωση κόσμου. Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας χαιρέτισε τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων αναφέροντας πως ο ιστορικός τόπος της Σαλαμίνας γνωρίζει καλά από Ήρωες, γι’ αυτό και τιμά τον Γεώργιο Καραϊσκάκη με κάθε τιμή και σεβασμό που του αξίζει.

Η σειρά της τιμητικής διοργάνωσης έλαβε κορύφωση με την επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σαλαμίνας σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή γύρω από τον Τάφο του Ήρωα, όπως ο ίδιος επέλεξε κατά το θάνατό του. Στη συνέχεια οι παραδοσιακοί χοροί από τον Όμιλο Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων “Αλκάθους και Καρία” πλημμύρισαν την αυλή του Ιερού Ναού με νότες που αγγίζουν την εθνική μας συνείδηση.

Όλοι εκεί, όλοι μαζί.

Ευχαριστούμε πολύ που μας τιμήσατε με την  παρουσία σας.

Eκ του Γραφείου Τύπου