Βασιλείου Γιώργος (Αλκαίος) (1971 -)

   Τραγουδιστής

2-10-11-2020

Γιος του Σαλαμίνιου τραγουδιστή  Γιάννη Βασιλείου και της Πορτογαλίδας  Μαρίας  Χοσέ  Ροντρίγκες. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Δεκεμβρίου του 1971.  Αμέσως μετά τη γέννησή του, η οικογένεια μετοίκισε στη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου εκεί έζησε μέχρι τριών ετών.  Στη συνέχεια ο πατέρας του Γιάννης, τον πήρε από το σπίτι της μητέρας του και επέστρεψαν στην Ελλάδα.  Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο Χαλάνδρι, μαζί με τη γιαγιά  του Άννα η οποία τον ανάθρεψε.  Δημοτικό Σχολείο πήγε σε ιδιωτικό, στη «Μορφωτική» και αργότερα στον «Πλάτωνα».  Τα καλοκαίρια του, τα περνούσε στη Σαλαμίνα με συγγενείς και φίλους. Σε ηλικία δώδεκα χρονών πιάνει την πρώτη του δουλειά, ως πωλητής στο ιχθυοπωλείο του θείου του Στέφανου  Μιχάλαρου στην κεντρική ψαραγορά της Σαλαμίνας.  Γυμνάσιο & Λύκειο πήγε στο 1ο Χαλανδρίου. Στα δεκαέξι  του αφήνει το Λύκειο και σπουδάζει  ηλεκτρονικός στις σχολές ΔΕΛΤΑ, όπου παίρνει και το πτυχίο του. Παράλληλα με το σχολείο ο Γιώργος εργάζεται σε αρκετές δουλειές.

Από μικρός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανήσυχος, αφού το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η μουσική και ο αθλητισμός.  Αν και φανατικός Ολυμπιακός βρέθηκε να παίζει μπάλα στην παιδική ομάδα του Παναθηναϊκού φορώντας μια κόκκινη φανέλα από μέσα. Με προπονητή τον Μίμη Δομάζο, ο Γιώργος κάθισε ένα χρόνο στην ομάδα αφού μετά ασχολήθηκε με το καράτε και το μπάσκετ.  Η πρώτη του επαφή με τη μουσική και το θέατρο έγινε στην κατασκήνωση στο «Χαρούμενο Χωριό» όπου για τέσσερα χρόνια ως κατασκηνωτής και ομαδάρχης συμμετείχε σε όλες τις μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

Στα δεκαεφτά του χρόνια, φεύγει από το σπίτι του πατέρα του και παίρνει την τύχη στα δικά του χέρια.  Το 1989 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση  στην μουσική εκπομπή  « Έλα στο φως» της ΕΤ 2.  Η εκπομπή ήταν το πρώτο «ριάλιτι» της ελληνικής τηλεόρασης αφού μέσα από 1500 νέους ηθοποιούς, τραγουδιστές και χορευτές επιλέχτηκαν από κριτική επιτροπή μόνο οι είκοσι. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γιώργος Βασιλείου. Εκεί σπουδάζει χορό με τον Daniel Lomel, υποκριτική με την Νίκη  Τριανταφυλλίδου, μουσική  με τον Γιώργο Χατζηνάσιο, ενώ διδάσκεται από τις εμπειρίες των Μίνωα Βολονάκη, Λάκη Λαζόπουλο και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών του χώρου.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πέρασε με επιτυχία από την οντισιόν του Μίνωα  Βολονάκη για το έργο «Αντιγόνη» που παίχτηκε στην Επίδαυρο, με πρωταγωνίστρια  την Αλίκη Βουγιουκλάκη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν ο πρώτος που σε ηλικία δεκαεφτά χρονών συμμετείχε σε χορό στην Επίδαυρο.  Το ίδιο καλοκαίρι αποφασίζει να αλλάξει χώρο, και από εκείνον του θεάτρου, να βρεθεί σε εκείνο της μουσικής.  Έτσι βρίσκεται να τραγουδάει στο νυχτερινό κέντρο «Τούνελ».

Το καλοκαίρι του 1991 συμμετέχει στις συναυλίες, του πρωτοεμφανιζόμενου  τότε Χρήστου Δάντη σε όλη την Ελλάδα, ενώ το Σεπτέμβριο  της ίδιας χρονιάς ο συνθέτης Αβέτ Κυζιριάν δηλώνει συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Δεν με θέλεις τολμηρό» και τραγουδιστή τον Γιώργο.  Είναι η στιγμή όπου ο Γιώργος Βασιλείου αλλάζει…σε Γιώργο Αλκαίο.  Ο Γιώργος αποσπά το πρώτο βραβείο ερμηνείας και ξεκινάει την καριέρα του.  Με την επιστροφή του στην Αθήνα υπογράφει συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρία  BMG, με διευθυντή τον Μίλτο Καρατζά, και ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Με λίγο τρακ» εμπιστευόμενος τον στίχο στην Εύη Δρούτσα. Το τραγούδι «Τι – Τι» κάνει την διαφορά στην ελληνική μουσική σκηνή καθώς είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ανατολίτικος ήχος σε συνδυασμό με δυτική ποπ, κάτι το οποίο ανέτρεψε τα μουσικά δεδομένα της εποχής.  Από εκεί και πέρα ακολουθούν έξι δισκογραφικές δουλειές και η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Πέντε χρυσοί δίσκοι και τρεις πλατινένιοι.  Ένα μαύρο μαντήλι στο δεξί του χέρι γίνεται σήμα κατατεθέν για τα επόμενα πέντε χρόνια.  Είναι ο μόνος Έλληνας καλλιτέχνης  που έκανε το φετίχ του…μόδα. Τα τραγούδια του έχουν ένα ξεχωριστό ήχο και αυτό οφείλεται κυρίως στην παραγωγή όπου συμμετέχει ενεργά ο Γιώργος με τις συμβουλές και την εμπειρία του Γαβρίλη Παντζή.  Η  9χρονη συνεργασία τους γίνεται πολλές φορές χρυσή και πλατινένια.

Ο Γιώργος δεν περιορίζεται μονάχα στην ερμηνεία αλλά συμμετέχει ενεργά στη σύνθεση και  τον στίχο.  Πριν την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ ο Γιώργος Αλκαίος γράφει τραγούδια και για άλλους καλλιτέχνες.  Η Αλέξια ερμηνεύει το «Ξυπνάει ο άλλος μου εαυτός» τραγούδι που χρησιμοποιήθηκε για τη διαφημιστική καμπάνια αναψυκτικού και ο Νότης Σφακιανάκης ερμηνεύει το «Όπα – Όπα», το «Δεύτερα χέρια» και το «Πες μου να πεθάνω».  Τραγούδια που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Η ανεξέλεγκτη πορεία της επιτυχίας του σε συνδυασμό με το χαμηλό προφίλ του χαρακτήρα του  ήταν αρκετά ώστε με τη λήξη του συμβολαίου από την BMG, να δεχτεί μια σειρά σημαντικών προτάσεων από πολλές δισκογραφικές εταιρίες.  Μετά από τρεις μήνες συζητήσεων ο Δημήτρης Γιερμενίτης και ο Γιώργος Πολυχρονίου, διευθυντές της Sony Music, καταφέρνουν να αποκτήσουν τον Γιώργο Αλκαίο στο δυναμικό της εταιρίας και να κάνουν την πρώτη δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο «Ήχοι Σιωπής» όπου γίνεται χρυσός. Ακολουθούν άλλες τέσσερεις δισκογραφικές δουλειές, όλες χρυσές και οι δύο από αυτές πλατινένιες.  Το 2003 και με τη λήξη του συμβολαίου του, ο Γιώργος  κλείνει συμβόλαιο με μια καθαρά ελληνική δισκογραφική εταιρία την Alpha Records, η οποία του έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει μουσικά.  Το 2004 κυκλοφορεί μια ειδική έκδοση από την ίδια δισκογραφική εταιρία  με δώδεκα νέα τραγούδια και ένα 2ωρο DVD αφιερωμένο σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία.

Μετά από έξι χρόνια απουσίας από τα μουσικά δρώμενα ο Γιώργος Βασιλείου (Αλκαίος), επέστρεψε δυναμικά με τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό της Eyrovision που έγινε στις 29 Μαϊου 2010, στο Όσλο της Νορβηγίας  εκπροσωπώντας  τη χώρα μας, με ένα κομμάτι δυνατό, με τίτλο «Όπα», το οποίο το έγραψε ο ίδιος και η παρέα του με ελληνικό στίχο.  Μπορεί το τραγούδι να κατέλαβε την όγδοη θέση, αλλά ο Γιώργος κατάφερε με τον χαρακτήρα του και την άψογη συμπεριφορά του να μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες και με το τραγούδι του  κατάφερε να «χορεύει» όλη η Ευρώπη στο ρυθμό του Ελληνικότατου «Όπα».

Ο Γιώργος Βασιλείου (Αλκαίος) εκτός από την  Ελλάδα έχει τραγουδήσει και στο εξωτερικό όπως: Αγγλία, Γερμανία, Αυστραλία, Αυστρία στην Αμερική έχει κάνει εικοσιτέσσερεις συναυλίες κ.α. Το τραγούδι «Σημάδι» βρέθηκε να φιγουράρει στη Γαλλία στη συλλογή του μπούνταμπαργκ και είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που βρίσκεται σε μια τέτοια συλλογή.  Το τραγούδι «Συρματόπλεγμα» έγινε ύμνος της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Galatasaray, επίσης το «όπα – όπα» το έχουν τραγουδήσει και οι Αντικ στη Σουηδία, και έγινε πλατινένιο.

Επίσης το έχει τραγουδήσει και η Δέσποινα Βανδή με τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό.  Εδώ και μια διετία περίπου ο Γιώργος έχει δημιουργήσει τη δική του δισκογραφική εταιρία με την επωνυμία « Friends Music Factory” μαζί με τον Διονύση Σχοινά.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Γιώργος Βασιλείου (Αλκαίος) δημιουργεί ένα καινούργιο μουσικό προφίλ, μεταφέροντας μέσα από κάθε καινούργιο του τραγούδι και διαφορετικό συναίσθημα. Αυτό που πάντα έκανε άσχετα με το είδος της μουσικής.

(Το κείμενο συντάχθηκε από την κα Μαρία Μπούτση)