Χορευτική Ομάδα “Έρευνα”


Η χορευτική ομάδα «Έρευνα» του Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνας ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2001 και αποτελείται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ανθρώπους αξιόλογους, καλλιεργημένους και δημιουργικούς που έχουν στόχο και φιλοδοξία τη συνέχιση και διάδοση της πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς της Σαλαμίνας, αλλά και τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η χορευτική μας ομάδα έχει αναπτύξει μια πλούσια δραστηριότητα με παραστάσεις και εκδηλώσεις. Έχει συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά και χορευτικά δρώμενα της Σαλαμίνας αλλά και σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ανά την Ελλάδα και την Κύπρο, εκπροσωπώντας επάξια το δήμο μας. Επίσης, πλαισιώνει με την παρουσία της τις επισκέψεις επισήμων προσωπικοτήτων στο νησί μας, καθώς και τις επισκέψεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές αφιερωμένες στην παράδοση και έχει παρουσιάσει τη τοπική φορεσιά μας και τα γαμήλια έθιμα της Σαλαμίνας σε σεμινάρια παρουσία αξιόλογων λαογράφων, όπως στο θέατρο της Δώρας Στράτου. Το βασικό πρόγραμμα των παραστάσεων στις συμμετοχές του χορευτικού σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ, βασίζεται στους χορούς της Σαλαμίνας, όπου και επιδιώκεται η προβολή της χορευτικής και της πολιτιστικής της παράδοσης. Πέρα από την έμφαση στους χορούς του νησιού μας, δίνεται επίσης ιδιαίτερο βάρος σε χορούς από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου οι συμμετέχοντες μυούνται στο ιδιαίτερο ύφος και την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου και χορού. Τα μαθήματα χορού και οι δράσεις της ομάδας μας συνεχίζονται στο πρόσφατα εγκαινιασμένο Παράρτημα της Βιβλιοθήκης- Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και χορευτικής ομάδας «Έρευνα» που βρίσκεται επί της λεωφόρου Σαλαμίνας στα Παλούκια (δίπλα στην Αγία Βαρβάρα).

Λειτουργούν κάθε Σάββατο τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα παιδικό: Ώρα: 16:00-17:00 μ.μ.
  • Τμήμα εφηβικό: Ώρα: 17:00-18:00 μ.μ
  • Τμήμα ενηλίκων: Ώρα: 18:00-19:00 μ.μ.

Εκτός από τα τμήματα εκμάθησης χορού, η ομάδα μας διοργανώνει σεμινάρια χορού, λαογραφίας, πολιτισμού και εικαστικών. Δέχεται συνεργασία με σχολεία, κατόπιν συνεννόησης με τη χοροδιδάσκαλο, για τη διεξαγωγή ποικίλων δράσεων που σχετίζονται με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να απευθύνεστε στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου μας τις καθημερινές εργάσιμες ώρες, στην χοροδιδάσκαλο κ.Χριστίνα Δρίβα καθώς και στο τηλέφωνο 213-2027316.
Μπορείτε, επίσης, να μας βρείτε στην επίσημη σελίδα της χορευτικής μας ομάδας στο Facebook ή να στείλετε το μήνυμά σας στο Email: xoreutikhomadaereuna@gmail.com


Φωτογραφικό Υλικό