Σίδα Βασιλική (Μπουμπού)(1939 -)

 Υποναύαρχος  Π. Ν. ε. α

Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

VASILIKI-SIDA-12-10-2020

 

Η Βασιλική Σίδα γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 10 Ιουνίου του 1939.  Πρωτότοκη κόρη του Στρατιωτικού γιατρού – Παθολόγου – Δερματολόγου, πτυχιούχου του Παν/μίου της Λυψίας, και Δ/ντή ΙΚΑ Σαλαμίνας, Θεόδωρου Σίδα, από το Αιτωλικό και  της Σαλαμίνιας  Μαρίας θυγ.  Κυριάκου Μπόγρη (συμβολαιογράφου) & Φωτεινής  Ι. Κουλούρη.  Έχει άλλα δύο αδέλφια, τον Ευστράτιο – Ευάγγελο, Αξ/κό της ΣΜΑ και την Φωτούλα, οικονομολόγο, τμηματάρχη του Υπουργείου Συγκοινωνιών & Μεταφορών.

Φοίτησε στο 1ο  Δημοτικό Σχολείο, συνέχισε στο Γυμνάσιο Σαλαμίνας για τρία χρόνια στη συνέχεια φοίτησε στο Αρσάκειο Αθηνών και αποπεράτωσε το Γυμνάσιο στην Σαλαμίνα.

Η Βασιλική και γνωστή στους Σαλαμίνιους ως Μπουμπού, ήταν από τις πρωτεργάτριες, της ίδρυσης του Οδηγισμού της Σαλαμίνας, μαζί με την Νίκη Παν. Τσούτσουρα, την Μαρία Λεμπέση, την Κική Καραλή  κ.αλ.  Το 1957 περνάει  στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) και αποφοίτησε το 1960.  Με το βαθμό του Σημαιοφόρου, ξεκίνησε την καριέρα της στο ναυτικό.

Ως Ανθυποπλοίαρχος και ως Υποπλοίαρχος εκπαιδεύτηκε και έκανε Κλινική Άσκηση στο Νοσοκομείο της Αμερικανικής Βάσης του Ελληνικού.  Ήταν υπεύθυνη  σε όλα σχεδόν τα τμήματα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Σαλαμίνας, συμπεριλαμβανομένων και του Χειρουργείου, Αναισθησιολογικού, Μικροβιολογικού, Εξωτερικών Ιατρείων κ.λ.π.

Ως Πλωτάρχης, έγινε Προϊσταμένη των Νοσηλευτικών Τμημάτων του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Ξένων Γλωσσών των Ενόπλων

Δυνάμεων,  στη Σχολή Εφαρμογής Υγειονομικού (Σ.Ε.Υ.) στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Portsmouth, VA των Η.Π.Α., σε θέματα Οργάνωσης και Διοίκησης Νοσοκομείου.

Ως Αντιπλοίαρχος εκπροσώπησε  τις  Ένοπλες Δυνάμεις σε τρεις (3) διαδοχικές συμμετοχές στο ΝΑΤΟ των Βρυξελλών (επιτροπή Αξιωματικών Γυναικών) σε θέματα Οργάνωσης – Διοίκησης των Κρατών Μελών.  Έγινε Υποδιευθύντρια  της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Ως  Πλοίαρχος συνέχισε να είναι Υποδιευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και στη συνέχεια έγινε Διοικητής  της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.).

Το Μάϊο του 1991, ήταν η πρώτη Ελληνίδα – από τις λίγες στον κόσμο – που προήχθη σε ανώτατο αξιωματικό. Προήχθη σε Αρχιπλοίαρχο στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και έγινε Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας όλων των Ναυτικών Νοσοκομείων και Θεραπευτηρίων.

Αποστρατεύτηκε το Φεβρουάριο του 1992 και συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό της Υποναυάρχου.

Την ίδια χρονιά, όταν το Ωνάσειο περιήλθε στο Δημόσιο, ζήτησαν στελέχη για την επάνδρωσή του και ειδικότερα για το τμήμα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.  Έτσι η Βασιλική Σίδα φτιάχνει τα χαρτιά της και το Νοέμβριο του 1992 έως και το Δεκέμβριο του 2005 αναλαμβάνει ως Υποδιευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του  Ωνασείου  Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, την οργάνωση της Νοσηλευτικής  Υπηρεσίας και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, τις προσλήψεις του Νοσηλευτικού  και Βοηθητικού Προσωπικού και τη σύνταξη των κανονισμών και νοσηλευτικών διαδικασιών του Κέντρου.

Τον Ιανουάριο του 2006 γίνεται Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας  του Ω.Κ.Κ. έως και το Μάρτιο του 2009, όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της καριέρας ασχολήθηκε με ογκολογία και ογκολογική Νοσηλευτική. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα Κέντρα του Εξωτερικού: Ογκολογικό Νοσοκομείο The Royal Marsden Hospital London and Surrey (screening μαστού).

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ογκολογίας Amsterdam (σεμινάρια Ευρωπαϊκής  Ένωσης για τον καρκίνο, Orta, Italy).

Συμμετοχή από το 1984 και μετά σε σεμινάρια για το AIDS, ενημέρωση μόνιμου και στρατεύσιμου προσωπικού Πολεμικού Ναυτικού, συνέδρια Νοσηλευτικής και ετήσια παρακολούθηση Ευρωπαϊκού Νοσηλευτικού Συνεδρίου (AIDS).

Οργάνωση και παρουσίαση διαλέξεων. Ενδεικτικά αναφέρονται: «Γυναίκες και Καρδιοπάθεια», το 2002. «Κύηση και Καρδιοπάθεια – Νοσηλευτική παρέμβαση» το 2003. «Σύγχρονη Αντιμετώπιση Βαλβιδοπαθειών – Νοσηλευτική παρέμβαση» το 2004.  «Μεταμοσχεύσεις και ο ρόλος του Συντονιστού  Μεταμοσχεύσεων» το 2005.

Συμμετοχή σε σεμινάρια Οργάνωσης – Διοίκησης και Νοσηλευτικής, ως ομιλήτρια ή ακροάτρια στο Εσωτερικό και Εξωτερικό, καθ’ όλη τη διάρκεια της απασχόλησης της στο Ωνάσειο  Καρδιοχειρουργικό  Κέντρο.

Παράλληλη επίσκεψη οργανωτικού και διοικητικού περιεχομένου σε διάφορα Καρδιοχειρουργικά Κέντρα του Εξωτερικού.  Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Children’s Hospital Νέας Υόρκης, στα πλαίσια της οργάνωσης της Παιδοκαρδιοχειρουργικής  Μονάδας  του Ω. Κ. Κ.

Cleveland Clinic Ohio – Ενημέρωση για την τοποθέτηση τεχνικής καρδιάς πριν την μεταμόσχευση.

Trorax Centrum Rotterdam – ενημέρωση για το «Fast track»

(Δωμάτιο Προετοιμασίας Ασθενών για άμεση μετάβαση στο

Αιμοδυναμικό Εργαστήριο) και γραπτή Αναφορά μετά το πέρας της Εκπαίδευσης.

Η Βασιλική παντρεύτηκε το 1967 με τον Νίκο Κιτσόπουλο Αξ/κό Π. Ν. – Πολιτικό Μηχανικό και απέκτησαν δυο παιδιά.

Τον Γιάννη που είναι οδοντίατρος και την Λένα που είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας.

(Το κείμενο συντάχθηκε από την κα Μαρία Μπούτση)