Λεμπέσης Πολυχρόνης (1848-1913)

 Ζωγράφος

   

  

Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1848.  Γιος του  Ιωάννη Λεμπέση (από τα Λεύκτρα Θηβών και της  Σαλαμίνιας Μαρίας  Θ. Παπαδά.

Φοίτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (Καποδιστριακό). Ως μαθητής ήταν άριστος. Μόλις τελείωσε το τετρατάξιο δημοτικό, εγκαταστάθηκε στην Πλάκα – Αθήνα στο σπίτι της θείας του και γράφτηκε στο τριτάξιο Ελληνικό Σχολείο της Πλάκας στη συνέχεια στο τετρατάξιο Γυμνάσιο της Αθήνας.

Το 1865 ξεκίνησε να φοιτά στο «Σχολείο Τεχνών» της Αθήνας με καθηγητές τον Νικηφόρο Λύτρα, Βικέντιο Λάντσα, Αριστείδη Ροβέρτο κ.α.  όπου διακρίθηκε για τις ικανότητές του. Ο Πολυχρόνης φοιτούσε με χορήγηση υποτροφίας από τον Δήμο της Σαλαμίνας λόγω απορίας, καθώς και από υποτροφίες άλλων φορέων.

Το 1875 με κρατική υποτροφία φεύγει για το Μόναχο όπου φοιτά στην Ακαδημία του Μονάχου  ως μαθητής του Ludwig von Lofftz και του Wilhelm Lindenschmidt. Στο Μόναχο, όπου παρέμεινε ως το 1879, συνδέθηκε φιλικά με τον Νικόλαο Γύζη.

Το 1880 Επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα όπου δημιουργεί εργαστήριο και διαμονή στο νησί, ενώ παράλληλα   ξεκινά να συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις (Οικία Μελά 1881, Παρνασσός 1885,  1890, Ζάππειο 1888, 1896), τιμήθηκε με χάλκινο μετάλλιο στο διαγωνισμό του Παρνασσού το 1890, επίσης στη Διεθνή Έκθεση των Αθηνών το 1902 και στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1903 (όπου κέρδισε έπαινο) καθώς και στην Έκθεση του Δημαρχείου Αθηνών το 1903, το 1904 στην Διεθνή Έκθεση Αθηνών

Ο Λεμπέσης ήταν κατεξοχήν  προσωπογράφος, ανατόμος  της   βαθύτερης   προσωπικότητας των απεικονιζόμενων και ζωγράφος  της  αλήθειας.   Τα  έργα  του  βρίσκονται  στην Εθνική Πινακοθήκη,  στο Ίδρυμα Κουτλίδη, σε ιδιωτικές συλλογές  και  σε  διάφορες  εκκλησίες. Γνωστά έργα του: « Το παιδί με τα κουνέλια»,  «Ο παπάς»,  «Μικρή Κουλουριώτισσα», «Χρήστος Καψάλης», «Μαρία  Δραγούμη», «Ο γέρο Σούρμπας – Παπασωτηρίου»,  «Φερδινάνδος  Σερπιέρης», «Αλητάκι  του  Πειραιά», «Χορεύτρια», «Αυλή», «Κόρη που  ταϊζει  Περιστέρια» κ.λ.π.

Έργα του στη Σαλαμίνα, βρίσκονται  στους ναούς: Αγ. Δημητρίου, Αγ. Μηνά και στα Εισόδια της Θεοτόκου καθώς και σε ιδιώτες.

Ο Πολυχρόνης Λεμπέσης το 1900 τοποθετήθηκε Πρόεδρος της «Διαρκούς Εκθέσεως Καλλιτεχνών της Ελλάδος» και της «Καλλιτεχνικής Ενώσεως». Το 1904 υπήρξε μέλλος της επιτροπής του Καλλιτεχνικού τμήματος της Διεθνούς Εκθέσεως Αθηνών. Το 1910 και πάλι μέλος της επιτροπής της Εκθέσεως του Ζαππείου.

Ο Πολυχρόνης Λεμπέσης πέθανε στις 20 Φεβρουαρίου το 1913. Η Νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στον Αγ. Μηνά και η ταφή του στο ενοριακό κοιμητήριο του Αγ. Νικολάου.

Το όνομά του φέρει αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου.

(Το κείμενο συντάχθηκε από την κα Μαρία Μπούτση)