Μπεγνής Αγαμέμνων (Μέμος) (1974-)

(Πιανίστας – Ηθοποιός)

      Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 20 Νοεμβρίου το 1974. Πρωτότοκος γιος του Αρχιπλοιάρχου Ιωάννη  Μπεγνή και της Βασιλικής Βιλλιώτη.  Ο Μέμος έχει άλλα δύο αδέλφια την  Έφη  και τον  Γιώργο.  Δημοτικό σχολείο φοίτησε στην Κρήτη, στο 1ο Δημοτικό Καποδιστριακό, στο 3ο και στο 5ο  στη Σαλαμίνα.  Επίσης Γυμνάσιο και Λύκειο φοίτησε στη Σαλαμίνα εκτός από την Α΄ και Β΄ Λυκείου που φοίτησε στη Ρώμη, λόγω εργασίας του πατέρα του.

Μαθητής πιάνου από τα πέντε του χρόνια άρχισε τις σπουδές του στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων πλάι στην Σοφία Ροσμαράκη. Συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο με την κα Σταματοπούλου και αργότερα με τον κο Κακαλή.

Το 1984 εισήχθη στο Ωδείο Αθηνών με καθηγήτρια αρχικά την κα Λουκία Φιλιππόνη κι έπειτα την κα Αλίκη Βατικιώτη.

Το 1987 έλαβε μέρος στον 17ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Πιάνου Καίτης Παπαϊωάννου όπου και του απενεμήθη το δεύτερο βραβείο.

Από το 1989 έως το 1991 μελέτησε στην Μουσική Ακαδημία Santa Cecilia της Ρώμης δίπλα στην κα. Emilia De Robertis και συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις της Ακαδημίας.

Το 1995 έλαβε το δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί από το Ωδείο Atenaeum με καθηγήτρια ξανά την Σοφία Ροσμαράκη.

Το 1996 παρακολούθησε στη Ρώμη σεμινάρια μοντέρνας σύνθεσης και ενορχήστρωσης στην Scuola Di Musica Di Testaccio καθώς επίσης και σεμινάρια υποκριτικής, κινησιολογίας και μουσικού θεάτρου στην Scuola Di Dramma.

Την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία ξεκίνησε δίνοντας ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες ελαφράς μουσικής με τραγούδι και πιάνο.   Έχει εμφανιστεί στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, στο Καραϊσκάκειο Θέατρο Σαλαμίνας, στην Πρότυπο Μουσική Σχολή Χολαργού, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.

Τον Μάρτιο του 1997 τραγούδησε σε μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Κολεγίου Αθηνών όπου συνεργάστηκε με Ορχήστρα Δωματίου και την μαθητική χορωδία 120 παιδιών της Σχολής Μωραϊτη.

Στο χώρο του θεάτρου ξεκίνησε με μία συμμετοχή το καλοκαίρι του 1997 στις “Τρωάδες” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, με περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Την περίοδο 1997-1998 αποτέλεσε μέλος του θιάσου της Κάτιας Δανδουλάκη στο έργο “Mαρία Κάλλας – Masterclass” του Terrence McNally, στο ρόλο του προσωπικού πιανίστα της Κάλλας, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και απόδοση Μάριου Πλωρίτη.

Την περίοδο 1998-1999 αποτέλεσε και πάλι μέλος του θιάσου της Κάτιας Δανδουλάκη στο έργο “Λεωφορείον ο Πόθος” του Tennessee Williams στο ρόλο του Street Boy, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και απόδοση Μάριου Πλωρίτη, με τους: Κάτια Δανδουλάκη, Απόστολο Γκλέτσο και Κοραλία Καράντη.

Στο χώρο της τηλεόρασης ξεκίνησε με το ρόλο του Δημήτρη στην τηλεοπτική σειρά του Star Channel “Οι Θειοσεβούμενοι” την περίοδο 1999-2000, με τους: Ντίνα Κώνστα, Άννα Κουρή, Ισαβέλλα Βλασιάδου, Σοφία Ολυμπίου, Γιώργο Λέφα και Χρήστο Ευθυμίου σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Πετρινιώτη – Πάνου Κούτρα.

Την τηλεοπτική σεζόν 2000-2001 συμμετέχει, στο ρόλο του  Πάρη, στην τηλεοπτική σειρά του Star Channel “Άρωμα Γυναίκας” με τους Ηλία Λογοθέτη, Βασίλη Τσιβιλίκα, Καίτη Λαμπροπούλου, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους,  Μάνο Ζαχαράκο και Ελευθερία Ρήγου σε σκηνοθεσία Αντώνη Τέμπου.

Tις δύο επόμενες σεζόν 2001-2003 αποτέλεσε μέλος του μόνιμου καστ, στο ρόλο του  Άρη, στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1  ” Άκρως Οικογενειακών” με τους Γιάννη Μπέζο, Ναταλία Τσαλίκη και Σοφία Ολυμπίου σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μορφονιού.

Το 2003  έπαιξε στην καθημερινή σειρά « Φιλοδοξίες » στον ρόλο του Άρη.

Το 2003 έπαιξε στο θέατρο Δίπυλον, στου Ψυρρή, στον θίασο της Ράιας Μουζενίδου, με το έργο «Με αφορμή τον Σαίξπηρ « Λέγε με Ιουλιέτα ». Μια κωμωδία με αφορμή το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε κείμενα Ράιας Μουζενίδου, Γιώργου Χασάπογλου και Λευτέρη Παπαδόπουλου και το 2003-2004 στον « Άμλετ » σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.

Τον χειμώνα του 2004-2005 συμμετείχε στην σειρά του Μανούσου Μανουσάκη « Μην μου λες αντίο » στον ρόλο του Μουράτ μαζί με την Θάλεια Ματίκα και τον Γιάννη Τσιμιτσέλη και το καλοκαίρι συμμετείχε στην θεατρική παράσταση « Ερωφίλη » του Γ.Χορτάτση στον ρόλο του Πανάρετου μαζί με τον Γ.Παρτσαλάκη.

Την περίοδο 2005-2006 συμμετείχε στη σειρά της Κάκιας Ιγερινού

«Στον ήλιο του Αιγαίου» με την Λίνα Σακκά σε σκηνοθεσία Βασίλη Ντούρου ενώ παράλληλα ήταν στη θεατρική παράσταση «Ο μεγάλος κι ο μικρός» του Terence Rattigan στο θέατρο Χορν σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με τους Σταμάτη Φασουλή, Σταύρο Ζαλμά και Χρήστο Σιμαρδάνη.

Την περίοδο 2006-2007 συμμετείχε στη σειρά του Mega «Και πάλι απ΄την αρχή» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κράβα ενώ παράλληλα ήταν στη θεατρική παράσταση «Σ’αγαπώ, σε λατρεύω, χωρίζουμε» σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Ζέτα Μακρυπούλια, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και Ζώγια Σεβαστιανού.

Την περίοδο 2008-2009 συμμετείχε στην παράσταση «Σ’αγαπώ, σε λατρεύω, χωρίζουμε» ενώ παράλληλα είναι στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Ο Φάρος» σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη και  σενάριο Κάκιας Ιγερινού με συμπρωταγωνίστρια τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

Την ίδια περίοδο συμμετοχές στις σειρές του Alpha « Εντιμότατοι Κερατάδες » και « Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα».

Το καλοκαίρι του 2008 πήρε μέρος στην παράσταση «Ο Ματωμένος Γάμος» στον ρόλο του Λεονάρντο σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και μουσική Διονύση Τσακνή,  επίσης πήρε μέρος στην σειρά του Mega,

«Λατρεμένοι μου γείτονες», ενώ τον χειμώνα του 2009 συμμετείχε στο μιούζικαλ «Το κλουβί με τις τρελές» στο θέατρο «Παλλάς» με τους Σταμάτη Φασουλή και Γιάννη Μπέζο σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Επίσης πήρε μέρος στη σειρά του Mega, «Λάκης ο Γλυκούλης»

Την  Άνοιξη του 2010 συμμετείχε στην παράσταση “Μαρινέλλα το μιούζικαλ” στο θέατρο “Παλλάς” με την Μαρινέλλα, τη Τζένη Μπότση, την Ευαγγελία Μουμούρη και τον Αντώνη Λουδάρο σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Το χειμώνα συνέχισε στο Παλλάς με τη Μαρινέλλα ενώ παράλληλα έκανε γυρίσματα στην Κύπρο σε μια σειρά του ΑΝΤ1 Κύπρου με τίτλο «Πανσέληνος»     Το Νοέμβρη ήταν στη μουσική σκηνή «Ρεξ» με τους Νίνα Λωτσάρη, Τάνια Τρύπη και Χάρη Ρώμα σε ένα μουσικοθεατρικό σόου  με θέματα από κινηματογράφο, μιούζικαλ  και 60’s.

Το 2010 -2011 πήρε μέρος στη σειρά  του ΑΝΤ1 Κύπρου με τίτλο «Πανσέληνος».

Το 2011 -2012 πήρε μέρος στη σειρά του ΑΝΤ1 «Ελεύθερος κι ωραίος».

Το 2012 – 2013 πήρε μέρος στην παράσταση, «Αλίμονο στους νέους» στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου.

Το 2013 -2014 πήρε μέρος στις θεατρικές παραστάσεις: «Θα σε πάρω να φύγουμε στο θέατρο Badminton και «Γλυκό πουλί της νιότης» στο  Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Το 2014 – 2015 πήρε μέρος στις θεατρικές παραστάσεις: «Θα περάσει κι αυτό» στο θέατρο Badminton και «Ο βιολιστής της στέγης» στο θέατρο Badminton. Επίσης πήρε μέρος στις σειρές « Το δαχτυλίδι της φωτιάς» στο Μega Κύπρου και «Εθνική Ελλάδος» στο Μega.

Το 2015- 2016 πήρε μέρος στη θεατρική παράσταση «Sweet Charity» στο θέατρο Badminton. Eπίσης μέρος στις σειρές «Σημεία και τέρατα» στο Μega Κύπρου και «Μην αρχίζεις την μουρμούρα» στον Alpha.

Το 2016 – 2017 πήρε μέρος στη θεατρική παράσταση «Μόλις Χώρισα» στο θέατρο Κιβωτός. Επίσης πήρε μέρος στην σειρά « 9 μήνες» στο Star.

Το 2017- 2018 πήρε μέρος στις θεατρικές παραστάσεις «Μέγας Αλέξανδρος» στο Θέατρον Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος- Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και  «Αλέξης Ζορμπάς» στο θέατρο Βέμπο.

Το 2018 – 2019 πήρε μέρος στις θεατρικές παραστάσεις «Οι μάγισσες της Σμύρνης» στο θέατρο Παλλάς και «Ιστορίες του Παππού Αριστοφάνη» στο Θέατρον Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος- Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Επίσης το καλοκαίρι του 2019 πήρε μέρος στην παράσταση «Το δικό μας σινεμά» στο θέατρο Άλσος.

Το 2019 – 2020 πήρε μέρος στην παράσταση «Ωνάσης- Τα θέλω όλα» στο θέατρο Παλλάς και «Βουτιά στην Βυθούπολη» στο θέατρο Παλλάς. Το καλοκαίρι του 2020 πήρε μέρος στην παράσταση «Προσοχή: ο φίλος δαγκώνει!» όπου περιόδευσε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Επίσης πήρε μέρος στη σειρά «Γυναίκα χωρίς όνομα» στον ΑΝΤ1.

Το 2020 – 2021 παίρνει μέρος στην παράσταση «Εταιρεία Διαζυγίων» στο θέατρο Αλκυονίς.

Επίσης έχει πάρει μέρος και σε τρεις κινηματογραφικές ταινίες: το 2007

«Fugitive Pieces» το 2009 «Σούλα έλα ξανά» και το 2010 «Ο θάνατος που ονειρεύτηκα».

Ευχόμαστε ολόψυχα  στον Μέμο,  να έχει πάντα επιτυχίες,  το άστρο του πάντα να λάμπει στο μουσικοθεατρικό στερέωμα, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και του  εξωτερικού.

(Το κείμενο συντάχθηκε από την κα Μαρία Μπούτση)