Καλογιάννειο Ίδρυμα (Αμπελάκια)

 

kalogianio6-16-10-2020

Η οικία του Περικλή  Καλογιάννη (Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού) και της συζύγου του Ελένης Βλάχου, (κατόπιν διαθήκης από τον ίδιο), δωρίθηκε στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (Αμπελάκια), μετά το θάνατο του ζευγαριού,  το Φεβρουάριο του 2006.

Ο ιερέας του ναού, πατήρ Αναστάσιος  Φελεμέγκας, σκέφτηκε, μιας και το κτήριο, ήταν δίπλα στην εκκλησία, να δημιουργήσει ένα κειμηλιοφυλάκειο, όπου θα φυλάσσονταν τα κειμήλια της εκκλησίας και όχι μόνο. Η ιδέα αυτή, σιγά – σιγά,  άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Ο παπά Αναστάσης ξεκίνησε να συγκεντρώνει παλαιά αντικείμενα από τους κατοίκους των Αμπελακίων. Οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν πλήθος από αντικείμενα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόλογο Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Στο οίκημα  αυτή τη στιγμή υπάρχουν: ιερατικά άμφια και σκεύη, εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια. Τοπικές ενδυμασίες καθώς και πλήθος  λαογραφικών αντικειμένων.  Τα εγκαίνια του κτηρίου έγιναν στις 21 Νοεμβρίου του 2007.

Το Καλογιάννειο  Ίδρυμα (Μουσείο) είναι επισκέψιμο στο κοινό, κατόπιν τηλεφωνικών ραντεβού με τους ιερείς του ναού της Θεοτόκου των Εισοδίων.

Τηλέφωνα:

  • Αρχιμανδρίτης Νείλος Μουσελής: 6974851976
  • Πατήρ Αναστάσιος Φελεμέγκας: 6977388814

(Το κείμενο συντάχθηκε από την κα Μαρία Μπούτση)