Βασιλόπουλος Δημήτρης (1944 – 2012)

Τακτικός  καθηγητής  Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

-13-10-2020

Ο Δημήτρης Βασιλόπουλος ήταν ο πρωτότοκος γιός του Χαρίλαου Βασιλόπουλου και της Σοφίας θυγ. Νικ. Περικούρη.  Γεννήθηκε στις 23-6-1944 στη Σαλαμίνα όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Παλουκίων.   Το 1962  τελείωσε  το  Γυμνάσιο (Α΄ Πρότυπο Αρρένων Πειραιώς – Ιωνίδειος Σχολή) και την ίδια χρονιά ενεγράφη, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, ως πρωτοετής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εφοίτησε από το 1962 έως το 1968. Τον Ιούνιο του 1968 πήρε το πτυχίο της Ιατρικής  με βαθμό «Λίαν Καλώς».

Από τον Οκτώβριο του 1968 μέχρι και τον Μάρτιο του 1971 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό ως «Επίκουρος Σημαιοφόρος Ιατρός».

Από το Μάρτιο  του 1970 άρχισε την ειδίκευσή του στη Νευρολογία και Ψυχιατρική στις αντίστοιχες Πανεπιστημιακές Κλινικές του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ιούλιο του 1972 απέκτησε τον τίτλο ειδικότητος του Νευρολόγου – Ψυχιάτρου. Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε Πανεπιστημιακός βοηθός στη Νευρολογική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου με Διευθυντή τον καθηγητή Σ. Σκαρπαλέζο).

Τον Ιούνιο του 1973 η ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον αναγόρευσε Διδάκτορα με βαθμό «Άριστα».

Το 1974, ύστερα από εξετάσεις επρώτευσε, πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών  για τριετείς σπουδές στο εξωτερικό. Η μετεκπαίδευσή του άρχισε το Μάρτιο του 1974 όταν, κάνοντας χρήση εκπαιδευτικής άδειας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών,  εργάστηκε στο Department of  Human  Genetics, University of Edinburgh  (Διευθυντής: Prof. A.E.H. Emery).  Τον πρώτο χρόνο της μετεκπαίδευσής του στη Μεγάλη Βρετανία παρακολούθησε τα μαθήματα και έδωσε επιτυχώς  εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου Master of Science, του οποίου η αναγόρευση δεν έγινε εν τέλει γιατί ήδη είχε αρχίσει τη σπουδή του  για την απόκτηση του τίτλου Doctor of Philosophy (πιστοποιητικό ΑΕΗ Emery). Τα επόμενα δύο χρόνια της μετεκπαιδεύσεως του αναλώθηκαν σε έρευνα γύρω από ποικίλες πτυχές της διαφοροποιήσεως του νευρικού και του μυϊκού ιστού, στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας για την απόκτηση του τίτλου του Doctor of  Philosophy (Ph.D.).

Τον Φεβρουάριο του 1976 διορίστηκε Πανεπιστημιακός Επιμελητής της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Σεπτέμβριο του 1976 υπέβαλε τη διατριβή του με τίτλο «Motor  neurone and muscle nuclear changes in development and disease»και τον ίδιο μήνα ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις έλαβε τον τίτλο «Doctor of  Philosophy». Η ανακήρυξή του από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έγινε το Μάρτιο του 1977.

Κατά το διάστημα της παραμονής του στο Εδιμβούργο, εκτός από την ερευνητική του  ενασχόληση, παρακολούθησε τις δραστηριότητες της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (πιστοποιητικό Dr. E. H. Jellinek) με σκοπό την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας στην Κλινική Νευρολογία.

Για την συμπλήρωση και βελτίωση της βασικής του εκπαιδεύσεως στη Μεθοδολογία και στατιστική, που είχε αρχίσει στη Βρετανία, παρακολούθησε από 21 Φεβρουαρίου  1978 μέχρι 23 Μαΐου 1978 σεμινάριο της «Ενώσεως Ελλήνων Χημικών» που έγινε στην Αθήνα με θέμα «Επεξεργασία, αξιολόγηση και παρουσίαση Αναλυτικών δεδομένων».

Το Δεκέμβριο του 1981 αναγορεύτηκε παμψηφεί Υφηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Η επί Υφηγεσία διατριβή του με θέμα: «Επί της μορφογενέσεως των μεταμερών στοιχείων του Ανθρώπου» είχε υποβληθεί τον Ιανουάριο  του 1980. Από το Νοέμβριο του 1983 υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής.

Τη διετία 1987-1989 μετείχε σε ομάδα εργασίας υπό τον Καθ. κ. Σ. Μουλόπουλο για την εκπόνηση σχεδίου οργανώσεως και λειτουργίας των Α.Ε.Ι.  Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση της Εταιρείας ιατρικής Εκπαιδεύσεως και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ιπποκράτης».  Από τον Απρίλιο του 1993 υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στον τομέα Ψυχιατρικής, Νευρολογίας και Κοινωνικής Ιατρικής.  Τον Νοέμβριο του 1998 ο Δημήτρης Βασιλόπουλος  εξελέγη  παμψηφεί καθηγητής Νευρολογίας και τον Ιανουάριο του 2001 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2005 εξέδωσε το σύγγραμμα «Νευρολογία επιτομή θεωρίας και πράξης» που έτυχε ευρείας αποδοχής αφού είναι το μοναδικό σύγγραμμα στον Ιατρικό χώρο που προτείνεται από πέντε ιατρικές σχολές της χώρας.  Το 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο

«Ιατρική Εκπαίδευση: Αρχές, Μέθοδοι και Πράξη» το οποίο διανεμήθηκε  σε όλα τα μέλη των ιατρικών σχολών της Ελλάδος .

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ο Δημήτρης  Βασιλόπουλος ήταν Αντιπρόεδρος της Εφορείας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Στην παρούσα φάση εκτός από Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής και Αντιπρόεδρος της Εφορείας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, ήταν  Διευθυντής του τομέα Ψυχιατρικής, Νευρολογίας και Κοινωνικής Ιατρικής και μέλος του Δ.Σ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το συγγραφικό έργο του Δημήτρη Βασιλόπουλου περιλαμβάνει 10 βιβλία, περί τις 180 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά και περί τις 300 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Ο Δημήτρης Βασιλόπουλος ήταν παντρεμένος με την παιδίατρο Αρχοντούλα Νικ. Σακελλαρίου – Βασιλοπούλου. Απέκτησαν  δύο κόρες, τη Σοφία  που είναι Νευρολόγος και την Ελένη που είναι παιδαγωγός.   Επίσης είχε έναν αδελφό, το Νίκο Βασιλόπουλο που ήταν Διευθυντής της 12ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία.

Στις  28-5-2000 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης, από το Δήμο Σαλαμίνας.

Ο Δημήτρης Βασιλόπουλος έφυγε ξαφνικά από την ζωή, στις 20 Απριλίου του 2012.

(Το κείμενο συντάχθηκε από την κα Μαρία Μπούτση)