Μπερής Αλέξανδρος (1948 – )

Τακτικός καθηγητής Ορθοπεδικής  Κλινικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

MPERIS-ALEXANDROS-13-10-2020

Ο Αλέξανδρος Μπερής γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 29 Μαρτίου του 1948.  Δευτερότοκος γιος του Ευάγγελου Μπερή και της Ειρήνης θυγ. Αλέξανδρου Πάλλα. Έχει έναν μεγαλύτερο αδελφό τον Γιάννη Μπερή. Ο πατέρας του ήταν πολιτικός μηχανικός και δούλευε σε τεχνική εταιρεία η οποία αναλάμβανε έργα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Έτσι η οικογένεια έμεινε τρία χρόνια στη Λάρισα, τρία χρόνια στο Βόλο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.  Ο Αλέξανδρος τα χρόνια του δημοτικού σχολείου τα πέρασε στις πόλεις αυτές καθώς  μαθήτευσε και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Σαλαμίνας (Καποδιστριακό).

Τελείωσε τη γυμνασιακή του εκπαίδευση στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1966.  Την ίδια χρονιά μετά από εισαγωγικές εξετάσεις πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1972, με βαθμό πτυχίου «Λίαν Καλώς». Από τον Οκτώβριο του 1972 μέχρι και τον Ιούνιο του 1975 υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό ως σημαιοφόρος γιατρός.  Στο αντιτορπιλικό «Αετός» υπηρέτησε από τον 10/1972 έως  10/1973 και στη συνέχεια στη Χειρουργική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας.

Από τον Αύγουστο του 1975 ξεκίνησε την μεταπτυχιακή του εκπαίδευση ως εσωτερικός βοηθός της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγ. Ανδρέας» με Δ/ντή τον Δρ. Πέτρο Σπυρόπουλο  έως 9/1976.   Από 3/1977 έως 6/1977, ως επισκέπτης Ιατρός στην Ορθοπεδική  Κλινική  St. Elisabeth Krankenhaus Saarlouis Saar στη Γερμανία  με Δ/ντή τον καθηγητή H. Hess.  Από 8/1977 έως 6/1980 ως Ειδικευόμενος Βοηθός στην Ορθοπεδική Κλινική του Παν/μίου Αθηνών (Κ.Α.Τ. Κηφισιάς) με Δ/ντή τον Καθηγητή Γ. Χαρτοφυλακίδη.   Τον Ιούλιο του 1980 παίρνει  την άδεια χρησιμοποίησης του τίτλου της Ιατρικής Ειδικότητας Ορθοπεδικής. Από τον 8/1980 έως τον 7/1982 μετεκπαιδεύεται στην Παιδοορθοπεδική  ως Ειδικευόμενος  Βοηθός στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με Δ/ντή τον Δρ. Ανδρέα Μοράκη. Επίσης το 1982 μετεκπαιδεύεται  σε εφαρμογές Οστεοσύνθεσης, Αντιμετόπιση  Οστεοαρθρίτιδας Ισχίου και Γόνατος με Οστεοτομίες και Ολικές Αρθροπλαστικές, στην Πανεπιστημιακή  Ορθοπεδική Κλινική Felix-Platter Spital, στη Βασιλεία της Ελβετίας, με Δ/ντή τον καθηγητή Erwin Morscher.  Aπό τον 8/1979 έως 7/1982 ήταν μέλος της μονάδας Μικροχειρουργικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Θ. Γαροφαλίδης» με  Δ/ντή τον Καθηγητή Π. Ν. Σουκάκο.  Ο καθηγητής Σουκάκος, εκτιμώντας την επιστημονική κατάρτιση και τις ικανότητες του Αλέξανδρου, τον πήρε μαζί του  ως Επιστημονικό Συνεργάτη στην Ορθοπεδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων 8/1982-1983.  Το Μάρτιο του 1983 με τη διδακτορική διατριβή του με θέμα: «Η γεφύρωση αρτηριακών ελλειμμάτων με μικροφλεβικά αυτομοσχεύματα διαφόρου μήκους» (Πειραματική Μελέτη) αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, με βαθμό «Άριστα».  Το 1983 έως 1988 έγινε Λέκτορας  της Ορθοπεδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πα/μίου Ιωαννίνων.  Τον 7/1986 έως 6/1987 μετεκπαιδεύεται στην Μικροχειρουργική και χειρουργική άκρας χειρός στην Ορθοπεδική Κλινική του Παν/μίου Duke Durham, North στη Βόρεια Καρολίνα των Η.Π.Α. με Δ/ντή τον Καθηγητή J. Urbaniak. Από το 1988 έως 1996 έγινε Επίκουρος Καθηγητής της Ορθοπεδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων. Από το 1996 έως το 2002 έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής της Ορθοπεδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων.  Από 23 έως 26/10/1999 ως  Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ατυχημάτων του Βερολίνου και της Κλινικής  Χειρουργικής Χεριού με Δ/ντή τον καθηγητή Urlich Lanz.    Το Φεβρουάριο του 2002 Ανακηρύχθηκε  Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου  Timisoara.  Από το 2000 είναι Τακτικός Καθηγητής  της Ορθοπεδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων.  Το Μάρτιο του 2004 επισκέφτηκε ως Καθηγητής την Κλινική χεριού και Μικροχειρουργικής του Παν/μίου του Pittsburgh, με καθηγητή τον Dean Sotereanos.

Ο Αλέξανδρος Μπερής είναι μέλος σε (16)  Ελληνικές και Διεθνής Επιστημονικές Εταιρείες. Είναι Πρόεδρος σε (4) Ελληνικές Εταιρείες όπως: 1). Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, 2) Χειρουργικής Χεριού, 3) Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας, 4) Παιδοορθοπεδικής.

΄Εχει οργανώσει από το 1985 μέχρι σήμερα πολλά Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια.  Επίσης έχει συμμετοχή ως Ομιλητής και Εκπαιδευτής σε τουλάχιστον  (75) Εκπαιδευτικά Μαθήματα και Σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Επίσης συμμετοχή ως Ερευνητής – Μελετητής σε (19) ερευνητικές εργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.   Έχει πάνω από (60) δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και πάνω από (20) δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά.

Είναι  επιστημονικός κριτής περιοδικών, μέλος επιτροπών εξετάσεων για τη λήψη της Ειδικότητας της Ορθοπεδικής καθώς  και σε επιτροπές διδακτορικών διατριβών και διδάσκει ορθοπεδική και μικροχειρουργική στους φοιτητές του 4ου έτους της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων.  Εκτός από το τεράστιο εκπαιδευτικό του έργο εξίσου σημαντικό είναι και το κλινικό του έργο στους τομείς της ορθοπεδικής, παιδοορθοπεδικής, και μικροχειρουργικής.

Από το 1982 μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνος της ομάδα Μικροχειρουργικής της Κλινικής. Tο διάστημα αυτό αντιμετώπισαν πάνω από 500 σοβαρούς τραυματισμούς και ακρωτηριαστικά τραύματα με μεγάλο ποσοστό επιβίωσης και λειτουργικής αποκατάστασης. Πραγματοποίησαν μεγάλο αριθμό επεμβάσεων Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής. Έχουν δε πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 μεταφορές δακτύλων από το πόδι στο χέρι για αντιμετώπιση ακρωτηριαστικών τραυμάτων του χεριού.

Επίσης από το 1989 εφαρμόζεται, μόνο στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική Ιωαννίνων, με πολύ καλά αποτελέσματα, για την νέκρωση της μηριαίας κεφαλής, που αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε νεαρούς ασθενείς, η μεταφορά αγγειούμενης περόνης με μεθόδους Μικροχειρουργικής. Επίσης έχουν Χειρουργηθεί πάνω από 250 ισχία και στα τελευταία 50 περίπου εφαρμόζεται η εξειδικευμένη στόχευση με την βοήθεια της τεχνολογίας CAD – CAM και σε συνεργασία με την Εταιρεία Ειδικών Εφαρμογών TST και την Βιομηχανία Πέτσιου. Επίσης έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων που αφορά ολικές  αρθροπλαστικές γόνατος και ισχύου, οστεοτομίες, διορθωτικές επεμβάσεις, αρθροσκοπίσεις. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουν σε περιπτώσεις μεγάλης χονδρικής βλάβης την μέθοδο της χονδροκαλλιέργειας και σε 2ο χρόνο κάλυψης του χονδρικού ελλείμματος με το μόσχευμα αυτό, με πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης επιμηκύνσεις κνήμης, μηρού, μετακαρπίων και δακτύλων με ειδικούς επιμηκυντήρες. Αντιμετόπιση ευρέως φάσματος επειγουσών καταστάσεων στην σπονδυλική στήλη όπως κατάγματα, παραπληγίες, τετραπληγίες, οξείς κήλες δίσκου αλλά και μεγάλο αριθμό επανορθωτικών επεμβάσεων όπως σκολίωση και σπονδυλική στένωση.

Επίσης αντιμετώπιση  ακρωτηριακών τραυμάτων και μικτών κακώσεων του χεριού  που αφορούν οστά, νεύρα, τένοντες, αλλά και επανορθωτική χειρουργική των νεύρων με νευρικά μοσχεύματα, αποκατάσταση τενόντων σε δύο χρόνους με ράβδους σιλικόνης και των ψευδαρθρώσεων του σκαφοειδούς με οστικό μόσχευμα και βίδα  Herbert.

Από το 1989 είναι υπεύθυνος Ορθοπεδικός της ΕΛΕΠΑΜ όπου εξετάζονται και θεραπεύονται παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επίσης από το 1990 είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της Α΄Ορθοπεδικής Κλινικής και τη λειτουργία της Παιδοορθοπεδικής Κλινικής.

Ξένες γλώσσες μιλά: Αγγλικά και Γερμανικά.

Ο Αλέξανδρος Μπερής είναι παντρεμένος με την Ευρύκλεια  Δογορίτη και έχει δύο παιδιά την Νεφέλη – Ειρήνη και τον Ευάγγελο.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2004 τιμήθηκε  με το χρυσό μετάλλιο της πόλης, από το Δήμο Σαλαμίνας.

(Το κείμενο συντάχθηκε από την κα Μαρία Μπούτση)