Απάντηση σχετικά με δήθεν αδράνεια του Δήμου Σαλαμίνας για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Σαλαμίνα, 16.09.2022

Σχετικά με τις δηλώσεις που σύμφωνα με ιστοσελίδα που φέρεται να έχει… “δημοσιογραφικό” χαρακτήρα έκανε η Αντιπεριφερειάρχης κα. Β. Θεοδωρακοπούλου στις 12 Σεπτεμβρίου κατά τον χαιρετισμό της στον αγιασμό του 1ου και 2ου ΓΕΛ, ότι ο Δήμος Σαλαμίνας δεν κατέθεσε πρόταση για την αναβάθμιση των δύο λυκείων, η δε πρόταση έκλεισε στερώντας κονδύλι μισού εκατομμυρίου ευρώ που θα διατίθετο για την αναβάθμιση των δύο λυκείων.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

Ο Δήμος Σαλαμίνας υπέβαλε στις 09-11-2020 το τεχνικό δελτίο για την πράξη της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του 1ου και 2ου ΓΕΛ Σαλαμίνας στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής.

Για να μπορέσει ο Δήμος να υποβάλει την αίτηση του για χρηματοδότηση έπρεπε πρώτα να τακτοποιήσει τις αυθαίρετες κατασκευές των κτιρίων (υπαγωγή στο Ν. 4495/2017), που δεν είχε γίνει ποτέ έως τότε, το οποίο και έκανε (A/A Δήλωσης: 11740499 – Ημ/νία υπαγωγής: 17/09/2020).

Έπρεπε ακόμη να κάνει προσεισμικό έλεγχο στα κτίρια, που δεν είχε γίνει έως τότε, τον οποίο έκανε (το από 30.10.2020 δελτίο προσεισμικού ελέγχου του πολιτικού μηχανικού Χ. Ρούσση).

Έπρεπε ακόμη να συντάξει φάκελο υποβολής πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, το οποίο και έκανε (αρ. πρωτ.σύμβασης Π.Υ. του Δήμου με τον πολιτικό μηχανικό Χ. Ρούσση 18459/21-9-2020).

Η αίτηση μας αυτή παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής μας ενημέρωσε ότι απαιτείτο να αποδεικνύεται η κυριότητα του Δήμου Σαλαμίνας επί του οικοπέδου στο οποίο έχουν ανεγερθεί τα λύκεια.

Επειδή, ωστόσο, ο Δήμος δεν έχει συμβόλαια που να αποδεικνύουν την κυριότητα του και δεν δήλωσε ποτέ την κυριότητα του κατά την κτηματογράφηση της Σαλαμίνας (έως το 2006), στο Κτηματολόγιο εμφαίνεται ως άγνωστος ο κύριος του ακινήτου και έπρεπε ο Δήμος να είχε ασκήσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την διόρθωση αυτού του λάθους.

Αυτή η αγωγή δεν είχε ασκηθεί ποτέ, όπως συμβαίνει με πολλά ακόμη ακίνητα του Δήμου και όπως συμβαίνει με πολλούς Δήμους της χώρας. Η αγωγή αυτή ασκήθηκε από την Νομική μας υπηρεσία στις 20.01.2022 και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί της αγωγής. Παράλληλα, είμαστε σε επαφή με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα έκδοσης σχετικής πράξης που θα μας βοηθήσει στο σκοπό της αναγνώρισης της κυριότητας του Δήμου στο ακίνητο αυτό.

Έως σήμερα δεν έχει απορριφθεί η πρόταση μας από τον αρμόδιο φορέα της Περιφέρειας Αττικής και αναμένουμε την έκδοση της δικαστικής απόφασης ώστε να την προσκομίσουμε στον φορέα αυτό για να εγκριθεί η χρηματοδότηση μας. Πρόκειται συνεπώς για ένα πρόβλημα που η παρούσα δημοτική αρχή ‘κληρονόμησε’ (όπως συμβαίνει με πολλούς Δήμους της χώρας) και έσπευσε να το λύσει.

Θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι οι δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχου έχουν παρερμηνευτεί καθώς δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η κα. Θεοδωρακοπούλου θα προέβαινε σε τέτοιο σφάλμα ώστε:

  • Να μη γνωρίζει ότι ο Δήμος Σαλαμίνας έχει υποβάλει ήδη από τις 09.11.2020 σε υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής (Περιφέρεια δηλαδή όπου υπηρετεί ως Αντιπεριφερειάρχης) έναν πλήρη φάκελο όσον αφορά τα σχετικά έγγραφα και τις τεχνικές μελέτες για το εν λόγω πρόγραμμα.
  • Να μη γνωρίζει ότι έως σήμερα δεν έχει απορριφθεί η αίτηση μας για χρηματοδότηση από το εν λόγω πρόγραμμα.
  • Να μη γνωρίζει ότι η ίδια η υπηρεσία στην οποία προΐσταται, το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Αντιπεριφέρειας Νήσων συνέταξε για λογαριασμό του Δήμου μας τη μελέτη, η οποία συμπεριλήφθηκε στον φάκελο που καταθέσαμε.
  • Να μη γνωρίζει ότι το ποσό που δικαιούτο ο Δήμος Σαλαμίνας σύμφωνα με την πρόσκληση ήταν €360.000 και όχι €500.000 (ΑΔΑ 6ΚΤΑ7Λ7-ΞΒ5).

Εάν κάποιος ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τα πιο πάνω είναι παντελώς ανίκανος. Εάν τα γνωρίζει και τα αποκρύπτει είναι ψεύτης. Για το λόγο αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εν λόγω ιστοσελίδα παρερμήνευσε τα λεγόμενα της κας. Θεοδωρακοπούλου.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος έκανε όσα έπρεπε για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το εν λόγω πρόγραμμα.

Το διαχρονικό πρόβλημα της μη έγκαιρης τακτοποίησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων, που όπως προαναφέρθηκε, κληρονομήσαμε προς το παρόν μας εμποδίζει να ενταχθούμε στο πρόγραμμα. Ακόμη δε και να μην προλάβουμε χρονικά να ενταχθούμε στο εν λόγω πρόγραμμα λόγω της εκκρεμότητας της τακτοποίησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των λυκείων, ο Δήμος μας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών, διενέργεια προσεισμικού ελέγχου, σύνταξη φακέλου για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, τακτοποίηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος) και θα εντάξει τα κτίρια των 1ου και 2ου ΓΕΛ σε άλλο ανάλογο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ψίθυροι, λάσπη, ψέματα, παπαγαλάκια του διαδικτύου… είναι πρακτικές που δεν μας αγγίζουν και δεν ασχολούμαστε. Εμείς, κοιτάμε τη δουλειά μας, κοιτάμε τη Σαλαμίνα και αφήνουμε αυτές τις πρακτικές για εκείνους που επέλεξαν να γίνουν αχυράνθρωποι αυτών που οι συμπολίτες μας αποδοκίμασαν αηδιασμένοι από τις συμπεριφορές τους και την δράση τους.

Στον αγιασμό πηγαίνουν οι αρχές του τόπου για να τιμήσουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σεβόμενοι τον αγώνα τους. Στον αγιασμό ΔΕΝ κάνεις πολιτική.

Eκ του Γραφείου Τύπου