Τουρισμός στο Δήμο Σαλαμίνας

Η Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου και το πλησιέστερο στις ακτές της Αττικής. Βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα του Σαρωνικού και χωρίζεται από τις ακτές της Αττικής με το Στενό της Πάχης (βορειοδυτικά) και το στενό του Πειραιά (ανατολικά), Οι δύο αυτοί δίαυλοι οριοθετούν τον κόλπο της Ελευσίνας που εκτείνεται βόρεια της Σαλαμίνας.

Στο Στενό της Πάχης το ελάχιστο πλάτος του διαύλου είναι 500 μέτρα, ενώ στο Στενό του Περάματος είναι 1200 μέτρα. Το μήκος των ακτών είναι 100 χιλιόμετρα ενώ η έκταση του νησιού φτάνει τα 93,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υψηλότερη κορυφή είναι το Μαυροβούνι (365 μέτρα).

Η Σαλαμίνα έχει πληθυσμό 38.959 κατοίκους (απογραφή 2011) και υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς και Νήσων – Αντιπεριφέρεια Νήσων. Ο Δήμος Σαλαμίνος (έτος ίδρυσης 1835) αποτελείται από τη Δημοτική Ενότητα Σαλαμίνας (Κοινότητα Σαλαμίνας και Κοινότητα Αιαντείου) και τη Δημοτική Ενότητα Αμπελακίων (Κοινότητα Αμπελακίων και Κοινότητα Σεληνίων). Εκκλησιαστικά η Σαλαμίνα ανήκει στη Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνας.

Αξιοθέατα
Κάντε κλικ ΕΔΩ για να ενημερωθείτε σχετικά με αξιοθέατα του νησιού. Αναλυτική παρουσίαση αυτών μπορείτε να βρείτε στη σελίδα “ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΗΜΟΥ – Αξιοθέατα”.

Παραλίες
Στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχουν όμορφες παραλίες και κολπίσκοι όπως: η παραλία ΝΑΤΟ στο Αιάντειο, Κανάκια, Πυργιακόνι, Λαμπρανό, Σατερλί, Κολώνες, Περιστέρια, Αίας – Κλαμπ, Κύριζα, Λυμνιώνα, Γιάλα και τα Σελήνια. Επίσης όμορφες παραλίες θα συναντήσει κανείς και στην βορειοδυτική πλευρά, όπως: Ψιλλή Άμμος, Στενό Φανερωμένης, Ρέστη, Ηλιακτή, Αγ. Γιώργης και στα Βασιλικά.  Η πρόσβαση σε όλες αυτές τις παραλίες είναι εύκολη, με ιδιωτικό αυτοκίνητο, με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Σαλαμίνας ή και με πλωτό μέσο.

Δάση
Στο νησί υπάρχουν δύο όμορφα πευκόφυτα δάση.Το ένα είναι το δάσος της Φανερωμένης που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και προσφέρεται για τζόκινγκ και το άλλο το δάσος των Κανακίων που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και είναι ο μεγαλύτερος, ο κοντινότερος και ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αττικής. Το δάσος αυτό προσφέρεται για μονοήμερες ή ολοήμερες εκδρομές.

Αγορές
Όταν επισκεφτείτε το νησί, μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πλατέτσι (λαδόπιτα), το κουγκουλούαρι (κολοκυθόπιτα), τα μουστοκούλουρα, τις τηγανήτες, και ψωμί ψημένο στα ξύλα. Στην ιχθυαγορά θα βρείτε φρέσκα ψάρια κατευθείαν από τα ψαροκάικα. Επίσης σε κάποια μαγαζιά με τουριστικά είδη θα βρείτε κούκλες ντυμένες με την χρυσοκέντηση παραδοσιακή φορεσιά του νησιού καθώς και άλλα αναμνηστικά.

Διασκέδαση
Αγαπημένα στέκια που αιχμαλωτίζουν την καρδιά του επισκέπτη και των καλοφαγάδων είναι πάρα πολλά στο κέντρο της πόλης καθώς και σε άλλες περιοχές όπως: Σελήνια, Βασιλικά, Ρέστη, Αγ. Γεώργιο, Αιάντειο και Κακή – Βίγλα. Μην παραλείψετε να καθίσετε στα παραδοσιακά ουζερί για να δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα. Το νησί έχει πολύ όμορφες παραλιακές καφετέριες όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το ποτό σας αγναντεύοντας δίπλα στην θάλασσα τα μαγευτικά δειλινά. Επίσης η νυχτερινή ζωή στο νησί είναι πολύ έντονη. Υπάρχουν πολλά Κλαμπ όχι μόνο για την νεολαία αλλά και για όσους αισθάνονται νέοι, καθώς και πολλά μαγαζιά με ζωντανή μουσική για γλέντι μέχρι πρωΐας.

Ξενοδοχεία:
1) “Aianteion Bay Luxury Hotel & Suites” στο Αιάντειο, τηλέφωνα: 211-1130446,6971895468  Αγγ. Σικελιανού 8, Αιάντειο Τ.κ. 18903

2) “Votsalakia Hotel & Apartments” στα Σελήνια, τηλέφωνο: 210 – 4671334 Ακτή Θεμιστοκλέους 64, Σελήνια Τ.κ. 18902

3) “Μelina Resort” στο Κατσούλι, τηλέφωνο: 210 – 4640562, 6937489414 Λ. Αιαντείου 389, Κατσούλι Τ.κ. 18900

4) “Akrogiali Hotel” στα Σελήνια, τηλέφωνο: 210-4673263 Ακτή Θεμιστοκλέους 90, Σελήνια Τ.κ. 18902

Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων:
“RAC S.A”
Λ. Φανερωμένης 102
τηλ.: 210 4670210, 210 4640040
φαξ: 210 4670212
e-mail: info@rac-sa.gr
Κεντρική Ιστοσελίδα: www.rac-sa.gr

Συγκοινωνία – Ταξί
Η συγκοινωνία είναι πυκνή. Ανά 15’ λεπτά φεύγει πλοιάριο (Βενζινάκι) ή φεριμπότ από το Πέραμα (διάρκεια 15’) για Παλούκια και αντίστροφα. Επίσης υπάρχει και η γραμμή Παλούκια – Πειραιάς (διάρκεια 45’). Η γραμμή Φεριμπότ δεν διακόπτεται την νύχτα. Γραμμή Φεριμπότ υπάρχει ακόμα από τη Φανερωμένη στη Νέα Πέραμο (διάρκεια διαδρομής 3’). Η συγκοινωνία στο νησί γίνεται με λεωφορεία (ΚΤΕΛ) για κάθε οικισμό καθώς και από άφθονα ταξί.

Κτελ Σαλαμίνας
Σταθμοί Ταξί

Χάρτης Νήσου Σαλαμίνας