Σοφρά Ελένη (1924 – 2007)

Τραγωδός – ποιήτρια

  SOFRA-ELENI-8-10-2020

Η Ελένη Σοφρά γεννήθηκε στις 16/8/1924.  Κόρη της πολυμελούς οικογένειας, του  Αθανάσιου Σοφρά και της  Πολυξένης Παπασωτηρίου.  Από νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και διέμενε.

Ύστερα από πολύχρονες σπουδές στο χορό, τη μουσική, το τραγούδι και θέατρο (λυρικό και πρόζας), ειδική μελέτη στο φραστικό λόγο, την κλασσική και νεότερη ποίηση και τη λογοτεχνία, έγινε κάτοχος Διπλώματος  Δραματικής,  Μονωδίας,  Μελοδράματος και πτυχίο Απαγγελίας. Γνήσια και ολοκληρωμένη καλλιτέχνης  καθώς και λογοτέχνης, η Ελένη Σοφρά ενσαρκώθηκε στο θαύμα του αρχαιοελληνικού πνεύματος , την Αρχαία Τραγωδία.

Πρωταγωνίστρια για χρόνια του Ημικρατικού  Οργανισμού Αρχαίας Τραγωδίας «Θυμελικός Θίασος» του Λίνου Καρζή και στενή  συνεργάτης του και διάδοχός στο έργο του.  Ερμήνευσε ρόλους αξιώσεων: Μήδεια, Κρέουσα, Άτοσσα, Ιώ κ. αλ. στα θέατρα: Ηρώδου Αττικού,  Δελφών,  Επιδαύρου καθώς και σε άλλα αρχαία θέατρα της Ελλάδος.

Έκανε προσωπικές εμφανίσεις με αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών, Ομηρικά Έπη, κλασικά κείμενα μεσαιωνικών και ποιητικών έργων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης συμμετείχε σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1983 στο Στρασβούργο στο Διεθνές Συνέδριο «Ευρώπη 2000» που είχε οριστεί και παγκόσμια ημέρα για την ειρήνη, μίλησε για την συνεισφορά της αρχαίας τραγωδίας στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Πνεύματος και απήγγειλε το ποίημά της «Σάλπισμα Ειρήνης» όπου  οι στίχοι του, έκαναν το γύρο του κόσμου.

Το 1979 ίδρυσε τον «Οργανισμό Αρχαίας τραγωδίας, ΗΡΑ» πνευματική και καλλιτεχνική εταιρεία.  Για το έργο της έχουν ασχοληθεί και αποφανθεί ευνοϊκά κορυφαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών.  Είχε εμφανίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.  Ποιήματά της έχουν ανθολογηθεί σε ανθολογίες, περιοδικά και εφημερίδες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και μελοποιηθεί από γνωστούς Μουσουργούς.

Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του Σπιτιού της Ευρώπης, του Σωματείου  Ηθοποιών Μελοδράματος και Οπερέτας. Μέλος του φιλολογικού συλλόγου « Παρνασσός» κ.λ.π.

Η Ελένη Σοφρά για την προσφορά της στα Γράμματα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, εκτός των άλλων τιμητικών διακρίσεων,  τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος και η πολιτεία της χορήγησε ισόβια, λογοτεχνική σύνταξη.

Η συνεργασία της, με το Δήμο της Σαλαμίνας, υπήρξε μεγάλη και σημαντική αφού είχε βοηθήσει και συνεργαστεί σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως: Ναυτική Εβδομάδα, Εγκαίνια Ευριπίδειου Θεάτρου, Αποκαλυπτήρια αγάλματος Αίαντα, 25ης Μαρτίου, κ.α.

Έργα της: Η μητέρα της ζωής μας, Αθηνά Ταρσούλη, Λίνος Καρζής, Στέλιος Σπεράντζας, Έξαρση, Η Ελληνική Ποίηση, Σάλπισμα Ειρήνης, Αρχαία Αττική Τραγωδία.

Η Ελένη Σοφρά πέθανε στις 22 Ιανουαρίου 2007 και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο της Σαλαμίνας.

(Το κείμενο συντάχθηκε από την κα Μαρία Μπούτση)

SOFRA-ELENI1-8-10-2020