Λάππας Ιγνάτιος (1946 – 2018 )

Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου

-ΛΑΠΠΑΣ-30-9-2020

 

Γιος του Παύλου Λάππα και της Βασιλικής  Μπακοθανάση.

Σπούδασε στη Νομική και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το έτος 1976 εκάρη μοναχός από τον αείμνηστο πνευματικό του, Μεγαρίτη,  Μητροπολίτη Άρτης  κυρό Ιγνάτιο (Τσίγκρη) και εν συνεχεία χειροτονήθηκε Διάκονος και πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίο, υπηρετώντας ευδόκιμα  ως εφημέριος στον Ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα Σαλαμίνος για δεκαοκτώ χρόνια (1976-1994).  Εκεί ανέπτυξε πλούσια πνευματική, θρησκευτική και φιλανθρωπική δράση.  Στο διάστημα αυτό της διακονίας του  εκεί, εξέδιδε και το νεανικό περιοδικό «Το τάλαντο» με σπουδαία θρησκευτική και λογοτεχνική ύλη. Η έκδοση αυτού του περιοδικού συνεχίστηκε στη Λάρισα από το Γραφείο Νεότητος της  Ιεράς  Μητροπόλεως  Λαρίσης και Τυρνάβου. Από το 1984 έως και την εκλογή του ως Μητροπολίτου, υπηρέτησε ως  Α΄ Γραμματέας – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος – επί αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ – ενώ διετέλεσε και αρχισυντάκτης της Εφημερίδας της Εκκλησίας της Ελλάδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια».  Ως εφημέριος ανέπτυξε σπουδαία πνευματική, κοινωνική και ποιμαντική δράση στην περιοχή της Σαλαμίνας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παιδεία, τα κατηχητικά και τη νεότητα.

Στις 25 Μαϊου του 1994, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου.  Η χειροτονία του, εις  Επίσκοπον  τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών από πλειάδα Αρχιερέων, παρόντος και του τότε Αρχιεπισκόπου κυρού Σεραφείμ και πλήθους Σαλαμινίων, στις 28 Μαϊου.  Στις 28 Ιουλίου  του 1994 ενθρονίσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχίλλειου  Λαρίσης.

Ως Μητροπολίτης συνέβαλλε  τα μέγιστα στην τόνωση της λειτουργικής ζωής της τοπικής  Εκκλησίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη Θεία Λατρεία. Επί των ημερών του ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Ραδιοφωνικός  Σταθμός  (96,3 FM), το ευαγές Ίδρυμα «Ο Επιούσιος» – Συσσίτια Απόρων, το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο «Παναγία η Αρμενιώτισσα», το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Θηλέων, το Κέντρο Στήριξης  Οικογένειας, το Αντιαιρετικό Σεμινάριο, το Φροντιστήριο Κατηχητών, η Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Πυργετού, η Ιερά Μονή Παναγίας Γλυκοφιλούσης Ραψάνης.  Επίσης ίδρυσε τη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως και μερίμνησε αδιάπτωτα  για τη μεγέθυνση και για τον εμπλουτισμό της.  Ενασχολήθηκε  με έντονο ενδιαφέρον και με πολλές άλλες ποιμαντικές και φιλανθρωπικές διακονίες της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Στις 14 Μαϊου του 2008 υποδέχτηκε στη Λάρισα στον Παναγιώτατο οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο – με τον οποίο διατηρούσε προσωπική φιλία – τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και δεκάδες Αρχιερείς, για την γιορτή του πολιούχου της Λαρίσης Αγίου Αχίλλειου.

Διακρινόταν  για το Ορθόδοξο ήθος, την πνευματικότητα και την αγάπη του προς τον Μοναχισμό. Πέθανε στις 26 Ιουνίου 2018, στο  Μαϊάμι  των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της επέμβασης για μεταμόσχευση ήπατος.  Τον Αύγουστο του 2020, ο Δήμος της Σαλαμίνας έφτιαξε την προτομή του, στον αύλειο χώρο του ιερού ναού του Αγ. Ανδρέα,  τιμώντας έτσι τη μνήμη του.

(Το κείμενο συντάχθηκε από την κα Μαρία Μπούτση)