Τραγουδιστής
Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα του Μάρτιο του 1923. Γιός του μεγάλου Σαλαμίνιου λαουτιέρη Σιδέρη Ξ. Ανδριανού και της Μαρίας Δ. Πάλλα.
Προερχόταν όπως θα δούμε από μουσική οικογένεια, ο παππούς του, Ξενοφών (Φώνης) Ανδριανού και ο αδελφός του παππού του, Γιώργης Ανδριανού έπαιζαν βιολί καθώς και αδέλφια του πατέρα του ήσαν μουσικοί. Επίσης ο παππού του και ο πατέρας του είχαν μουσική σχολή. ΄Έτσι ο μικρός Μίμης μεγάλωσε με τα μουσικά ακούσματα του παππού, των θείων του και φυσικά του πατέρα του, ο οποίος του καλλιέργησε την φωνή και του έμαθε να παίζει κιθάρα.
Από γραμματικές γνώσεις τελείωσε το τότε ημιγυμνάσιο.
Στα 14 του χρόνια ξεκίνησε την καριέρα του στο τραγούδι συνοδεύοντας τον πατέρα του σε γάμους, πανηγύρια, κέντρα, κ.λ.π. Επίσης έκανε την πρώτη του ηχογράφηση στην εταιρεία Columbia.
Με την έναρξη της κατοχής ο Σιδέρης Ανδριανός παίρνει την πολυμελή οικογένειά του (οκτώ παιδιά) και μετακομίζει στην Αθήνα, στην οδό Περσεφόνης, στην περιοχή του Γκάζι, φοβούμενος τυχόν βομβαρδισμό του Ναυστάθμου, όπου έμειναν εκεί για δύο περίπου χρόνια. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ο νεαρός Μίμης τραγουδούσε μαζί με τον πατέρα του στο κέντρο «ΠΙΤΣΟΥΝΙΑ» που βρισκόταν στην πλατεία Κουμουνδούρου. Στη συνέχεια η οικογένεια επιστρέφει ξανά στη Σαλαμίνα. Ο Μίμης συνεχίζει να τραγουδάει σε κέντρα και να συμμετέχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
Εδώ να αναφέρουμε ότι ο Μίμης δεν εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία γιατί η κληρουχία του εξαιρέθηκε λόγω του πολέμου και η πολιτεία τους έδωσε το δικαίωμα της εξαγοράς.
Παράλληλα με τη δουλειά του καθώς ήταν ανήσυχο πνεύμα και πολύ κοινωνικός ήθελε να προσφέρει και να συμμετέχει στα κοινά. ΄Ετσι το 1954 βάζει υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος στο συνδυασμό «Μπαστούνι και Γαρύφαλλο» του Μιχάλη Κριτσίκη (Δήμαρχος Σαλαμίνος 1954-59) όπου εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος.
Το 1955 γνωρίζει τη γυναίκα του, την Σωτηρία κόρη του Νικολάου Μελ. Παπαγιάννη και της Δήμητρας Ν. Σάλτα, στα Μέγαρα, στο σπίτι του Καλιόστρα όπου γινόταν αρραβώνας και ο Μίμης είχε πάει με άλλους μουσικούς για να τραγουδήσει. Το 1956 αρραβωνιάστηκαν. Το διάστημα που ήταν αρραβωνιασμένος του έγινε πρόταση να πάει να τραγουδήσει στην Αμερική με την Μαριάννα Χατζοπούλου. Πρόταση την οποία αρνήθηκε φοβούμενος πως αν πάει, θα έμενε για πάντα, πράγμα που ήταν αδύνατον γιατί δεν ήθελε να αφήσει την αγαπημένη του.΄Ετσι έμεινε και εργάστηκε εδώ στην Ελλάδα. ΄Εκανε πολλές εκπομπές στο ραδιόφωνο πήρε μέρος σε πολλά πανηγύρια, γάμους, αρραβώνες καθώς και σε κέντρα της Αττικής από το 1955 – 85 όπως: στου Μπερέκου, στου Παναγή Αλεξίου, στου Μαυρομάτη, στου Πετροκότσιφα, στου Σκαφίδα, στις Τρεις γέφυρες, στο ΄Ελατος, στους Σταλαχτίτες, στις Εσπερίδες, κ.λ.π. καθώς και σε πολλά μέρη της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας και Πελοποννήσου.
Το 1959 ξαναβάζει υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ο ΑΙΑΣ» του Γιώργου Λουκά (Δήμαρχος Σαλαμίνος 1959 – 64), όπου επανεκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος.
Το 1960 παντρεύεται με την Σωτηρία όπου αποκτούν τρία παιδιά: τον Σιδέρη, την Μαρία και την Σοφία. Εδώ να αναφέρουμε ότι τα παιδιά του, Σιδέρης και Σοφία ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική και το τραγούδι.
Στη Σαλαμίνα ο Μίμης τραγούδησε στα πανηγύρια: της Παναγίας Φανερωμένης, στα μαγαζιά του Παναγιώτη Σκαλίθρα, στου Παναγιώτη Παπασωτηρίου (Πούφη) και στου «Βασιλιά» Κυριάκου Κανάκη στην Ψιλή ΄Αμμο. Της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Αγία Σωτήρα), στα μαγαζιά του Βασίλη Βασιλείου (Σπανού) και Χρήστου Γαβριήλ (Κολωνάκη), στο Μούλκι και της Αγίας Μαρίνας, στο μαγαζί του Ντίνου Πούτου, στην Κακή Βίγλα. Επίσης τραγούδησε σε πολλά μαγαζιά όπως: στη Μπυραρία του Κορωναίου στα Παλούκια, στο καφενείο του Σακελλάρη, στου Τάσου Τόγκα, στου Βαγγέλη Λαθούρη, στις «Πιπεριές» του Παπασίδερη, στου «Βασιλιά» του Κυριάκου Κανάκη, στη «Φαρίντα» του Θανάση Μπεγνή (Καρακούτση), στην «Μιμόζα» του Κώστα Βυζανιάρη, σημερινό «Σεϋχέλλες», στην «Αύρα» του Μανώλη Νικολαϊδη, σημερινό «Κύμα», στου «Παλιατζή» του Βασίλη Χατζηκοϊνη και αργότερα του γαμπρού του Μανώλη Παγωμένου στο Αμπελάκι.
Ο Μίμης Ανδριανός εκτός από τις πάμπολες εκπομπές του στο ραδιόφωνο (Ενόπλων Δυνάμεων, Ε.Ι.Ρ και αργότερα Ε.Ι.Ρ.Τ) έκανε και δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις γύρω στο 1975 – 76. Η μία ήταν στην εκπομπή «Το περιβόλι του Λαού» με τον Νέστωρα Μάτσα, στο κανάλι ΥΕΝΕΔ και η άλλη στην εκπομπή «Με βιολά και με κλαρίνα» με την ΄Αννα Ιασωνίδου στο κανάλι ΕΙΡΤ
Επίσης συμμετείχε και στην ελληνική ταινία «Η αγνή του λιμανιού».
Παράλληλα με την εργασία του συνέχιζε να συμμετέχει στα κοινά βάζοντας συνεχώς υποψηφιότητα για δημοτικός Σύμβουλος.
Το 1964 βάζει με τον συνδυασμό «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» του Αύγουστου Κριτσίκη (Δήμαρχος Σαλαμίνας 1964-67).
Το 1975 με τον συνδυασμό «ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ» του Κώστα Νάννου. Και τέλος και το 1982 με τον συνδυασμό «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ – ΠΡΟΟΔΟΣ» του Δημήτρη (Τάκη) Πάλλα.
Παρ’ όλο που ο Μίμης ασχολήθηκε από πολύ μικρός με το τραγούδι θα λέγαμε ότι η δισκογραφία δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα. Προτιμούσε την άμεση επαφή με το κοινό γι’ αυτό και έδινε όλο του τον εαυτό πάνω στο πάλκο. Το κέφι που σκορπούσε ήταν αμέριστο και ο ίδιος ασυναγώνιστος. Έτσι από την δισκογραφική του δουλειά υπάρχουν ελάχιστα τραγούδια ενώ υπάρχουν πολλά σε κασέτες που τον ηχογραφούσαν φίλοι του. Εδώ θα αναφέρουμε ενδεικτικά αυτά που είχε ηχογραφήσει σε δίσκους όπως: «Κόβω μια κλάρα», «Ο Μηχανικός», «Αλεξάνδρεια», «Έφταιξα συμπάθησέ με», «Δε μου μιλάς σαν άλλοτε», «Είσαι Διαμάντι και Ρουμπίνι», «Με περιφρονείς», «Ο κάμπος ο πλατύς», «Θα τα πιώ απόψε πάλι», «Θ’ αφήσω γένια και μαλλιά», «Αγγέλω κρένει η μάνα σου», «Γαλανομάτα», «Αφήστε με να καίγομαι ή Πιπίνι μου», «Μια Κυριακή πρωϊ – πρωϊ», «Η τρυγόνα», «Που θα πάω να φυτρώσω», «Απάνω σε ψηλά βουνά», «Ελληνοπούλες όμορφες», «Η Τασούλα», «Στη βρύση πήγα βρε παιδιά», «Ναυπλιοτοπούλα», κ.λ.π. Επίσης είχε ηχογραφήσει δύο κασέτες με τον Βασίλη Σαλέα και τον Γιώργο Κόρο. Η μία ήταν με Αρβανίτικα τραγούδια και η άλλη με Συρτά και Καλαματιανά. Τραγούδια που θα λέγαμε ότι τον έχουν καθιερώσει ήταν: «Η νυχτερίδα» και «Ο κόσμος χάλασε και πάρτε το χαμπάρι». Εκτός από την Columbia, ηχογράφησε στη Odeon και Parlophone.
Ο Μίμης εκτός από δημοτικά τραγούδησε λαϊκά και ρεμπέτικα. Μαζί με τον Γιάννη Σκληρό είχαν καθιερώσει στον χώρο του Δημοτικού τραγουδιού έναν τρόπο εκτέλεσης ο οποίος είναι πολύ διαδεδομένος, στην Αττική, Βοιωτία, Εύβοια κ.λ.π. Κυρίως τα τραγούδια αυτά τραγουδιόνται στα πανηγύρια και χαρακτηρίζονται σαν τραγούδια της «Σχολής Σκληρού – Ανδριανού»
Στη διάρκεια της καριέρας του είχε την τύχη να συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες του χώρου όπως στο τραγούδι: Με τον Μήτσο Αραπάκη (ο οποίος ήταν και δάσκαλός του και τον υπεραγαπούσε), Κώστα Ρούκουνα, Οδυσσέα Μοσχονά, Δημήτρη Ατραϊδη, Γιώργο Μεϊντανά, Δημήτρη Ζάχο, Γιάννη Σκληρό, Κώστα Σκαφίδα, Στάθη Κάβουρα, Νίκο Σαραγούδα, Τάσο Παγκάκη, Γιώργο Κονιτόπουλο, Στέλιο Πρεμιάδη, Μάκη Χριστοδουλόπουλο, Βαγγέλη Περπινιάδη, Πάνο Γαβαλά, Μανώλη Χιώτη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μανώλη Αγγελόπουλο, Μιχάλη Μενιδιάτη, Μπαγιαντέρα, Γιώργο Παπαδόπουλο, Γεωργία Μηττάκη, Ρόζα Εσκενάζυ, Σοφία Κολλητήρη, Μαριάννα Χατζοπούλου, Λέλα Παπαδοπούλου, Βάσω Χατζή, Ζέτα Οικονόμου, Γιασεμί Σαραγούδα, Ρίτα Σακελαρίου, Σωτηρία Μπέλου, ΄Αννα Χρυσάφη, Μαρία Φλωροπούλου – Σαρίκα και με τους Σαλαμίνιους: Γιώργο Παπασίδερη, Προκόπη Καλιότσο, Γιάννη Φερλέμη, Γιάννη Μπούτση, Μήτσο Φράττη.
Στο κλαρίνο με τους: Κώστα Γιαούζο, Γιώργο Ανεστόπουλο, Βασίλη Σαλέα (ο παλιός), Παναγιώτη Κοκοντίνη, Γιάννη Βασιλόπουλο, Παναγιώτη Πέππα (Θήβα), Νίκο Γούβα, Βασίλη Μπατζή, Γιώργο Μάγκα, Αντώνη Λαβίδα, Τάσο Χαλκιά, Κώστα Ανατσαλόπουλο, Βασίλη Σαλέα, Βαγγέλη Σούκα, Βασίλη Σκαλιώτη.
Στο βιολί με τους: Δημήτρη Σέμση (Σαλονικιό), Γιώργο Κόρο, Θεμιστοκλή Αγγελή, Αλέκο Αραπάκη, Γιώργο Κονιτόπουλο, Νίκο Ρεγκούκο, Ηλία Σούκα, Λευτέρη Ζέρβα, Πετρολούκα Χαλκιά, Παναγιώτη Σαρίκα.
Στο λαούτο με τους: Σιδέρη Ανδριανό (πατέρας του), Βασίλη Κατράκο, Κώστα Πίτσιο.
Στο σαντούρι με τους: Αριστείδη Μόσχο, Νίκο Καρατάσο, Κώστα Παλαιολόγου.
Ο Μίμης Ανδριανός συνέχισε να τραγουδά αδιάκοπα μέχρι και στις 21 Μαϊου του 1990 όπου ξαφνικά ταξίδεψε για την γειτονιά των αγγέλων.
Στην κηδεία του, ο τραγουδιστής Γιώργος Παπαδόπουλος τον αποχαιρέτησε με τους εξής στίχους:
Όλη η Κούλουρη θρηνεί
κι οι φίλοι σ’ αγαπούμε,
έφυγες Μίμη ξαφνικά
δεν θα σε ξαναδούμε.
Στον άλλο κόσμο που θα πας
και στα γνωστά τα μέρη,
δώσε τα χαιρετήσματα
και στον ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗ.
Ο Δήμος της Σαλαμίνας τίμησε με πλακέτα την προσφορά του στο δημοτικό τραγούδι, σε εκδήλωση που έγινε στο Ευριπίδειο Θέατρο στις 26 Αυγούστου 2000.
(Το κείμενο συντάχθηκε από την κα Μαρία Μπούτση)