Ο ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας, βρίσκεται στο λόφο «Πατρίς» ονομασία που προέρχεται από παραφθορά της λέξης (batterie – μπατερί) που σημαίνει πυροβολείο.
Εκεί κατά την περίοδο της κατοχής 1941- 1944 είχαν εγκαταστήσει τα πυροβολεία τους, οι Γερμανοί.
Στους πρόποδες του λόφου υπήρχε ένα καταφύγιο όπου κατέφευγαν οι κάτοικοι της περιοχής «Μπόσκου», για προφύλαξη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Ανάμεσα στους κατοίκους ήταν και η μητέρα του π. δημάρχου Αθ. Μακρή, κα Κωνσταντίνα Μακρή. Οι γυναίκες μέσα στο καταφύγιο είχαν τοποθετήσει μια εικόνα της Παναγίας και ένα μικρό καντηλάκι και προσεύχονταν να τελειώσει ο πόλεμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να απελευθερωθεί το νησί από τους Γερμανούς. Έτσι, οι γυναίκες αυτές έταξαν να φτιαχτεί ένα μικρό εκκλησάκι στη Χάρη της Παναγίας και εις ανάμνηση της απελευθέρωσης.
Το τάμα αυτό υλοποίησε, μετά από 54 χρόνια, το1998, ο τότε δήμαρχος Αθανάσιος Μακρής που το γνώριζε από τη μητέρα του αλλά και από άλλες γυναίκες της γειτονιάς του. Έτσι με ενέργειες του και σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Μανώλη Παπαγιωτόπουλο χτίστηκε αυτός ο όμορφος ναός που ονομάστηκε «Παναγία Ελευθερώτρια», σε ανάμνηση της απελευθέρωσης και της αποχώρησης των Γερμανών από τον νησί στις 12 Οκτωβρίου του 1944.
Η ημερομηνία αποχώρησης των Γερμανών, από το νησί, διεσώθη από το ημερολόγιο της κας Φωτεινής Ευσταθίου – Κοφινά όπου με γλαφυρό τρόπο περιγράφει την ημέρα αποχώρησης των Γερμανών.
Η αρχιτεκτονική του ναού ανήκει στην καμαροσκέπαστη βασιλική με εξωνάρθηκα. Η ιδιαίτερη κατασκευή του καμπαναριού στη δυτική όψη του ναού που το ενώνει με την κύρια είσοδό του, είναι αδιάζουσα περίπτωση «παντρέματος», της κλασικής νησιωτικής κυρίως κυκλαδικής αρχιτεκτονικής μαζί με βυζαντινές καταβολές που δίνουν αυτό το όμορφο αποτέλεσμα .
Ο ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας γιορτάζει στις 12 Οκτωβρίου.
(Το κείμενο συντάχθηκε από την κα Μαρία Μπούτση)