Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου (Αμπελάκια)

 

esodia2-16-10-2020

 

Ο ναός  των Εισοδίων της Θεοτόκου κτίστηκε το 1887 και ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς τρουλαίου, τετρακιόνιου ναού, με αβαθές εγκάρσιο κλίτος και επίμηκες δυτικό κλίτος, που καλύπτεται με υπερώο σε σχήμα Π και δύο κωδωνοστάσια στη δυτική  όψη.  Η αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα του ναού σε σχέση με τα πρότυπα του ελληνοβυζαντινισμού, στα οποία εντάσσεται, είναι η ύπαρξη κλειστού αψιδωτού νάρθηκα.

Εσωτερικά ο ναός είναι σήμερα πλήρως τοιχογραφημένος δυτικότροπα. Οι κύριες εργασίες  τοιχογράφησης  έγιναν το διάστημα 1914 – 1926 από τον Σαλαμίνιο αγιογράφο Δημήτριο Π. Ανδριανό και τον υιό του Νικόλαο.

Στους  δύο πεσσούς που ενσωματώνονται στο τέμπλο βρίσκονται τοποθετημένες,  μέσα σε κορνίζες και δύο ενδιαφέρουσες  παραστάσεις  του Πολ. Λεμπέση. Αριστερά η Γέννηση του Χριστού και δεξιά η  Βάπτιση, που χρονολογούνται  το  1896.  Επίσης υπάρχει και η εικόνα της  Σύναξη των Ταξιαρχών, η οποία φέρει  την  υπογραφή του  Πολ. Λεμπέση.

Εκτός από τις Αγιογραφίες  του Δ.Π. Ανδριανού και του υιού του Νικολάου και του Πολ. Λεμπέση,  υπάρχουν πολλές εικόνες διαφόρων ανώνυμων και επώνυμων αγιογράφων, όπως του Μ.Κ. Παπαδάκη, του Ε. Αρμενόπουλου,  του μοναχού Ιωάννου Νεκταρίου, του Ιωάννη Βουτσίδη, του μοναχού Πολύκαρπου Δάλτα και  του  ιερέα Μάθεση. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μαρμάρινα εικονοστάσια του ναού, ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας, που είναι έργα του τήνιου γλύπτη Ιωάννη Χαλεπά,  καθώς επίσης και η εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας που χρονολογείται το δεύτερο μισό του 19ου από ανώνυμο δυτικότροπο αγιογράφο.

Ο Ναός γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου

Τηλέφωνο Ναού: 210467372

Εφημέριοι:

  • Αρχιμανδρίτης Νείλος Μουσελής  κιν. 6974851976
  • Πατήρ Αναστάσιος Φελεμέγκας    κιν. 6977388814

(Το κείμενο συντάχθηκε από την κα Μαρία Μπούτση)