YOUTH4EU ΙΤΑΛΙΑ

20231023_192651000_iOS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σαλαμίνα, 31/10/2023

O Δήμος Σαλαμίνας συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “YOUth for EU” χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες – CERV». Το πρόγραμμα αυτό, αποσκοπεί στην προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων και των αξιών της ΕΕ στη νεολαία, ιδίως με την υποστήριξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

Στα πλαίσια δράσεων του έργου ο Δήμος Σαλαμίνας συμμετείχε στην τέταρτη διεθνή δράση που έλαβε χώρα στην πόλη Faenza της Ιταλίας από 23-27 Οκτωβρίου 2023 με αντιπροσωπεία 5 εκπροσώπων του Δήμου, όπου στο πρόγραμμα συνολικά συμμετείχαν 30 νέοι και εργαζόμενοι από τις χώρες εταίρους του έργου.

Η εν λόγω δράση, επικεντρώθηκε στο DIGITAL WISDOM ON A HAPPY ONLIFE και την ασφάλεια των νέων στον κυβερνοχώρο. Ο στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της νεολαίας, της κυβερνοασφάλειας και η εμβάθυνση σε ορισμένους διασυνοριακούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία από τις βασικές προτεραιότητες που τονίστηκαν ήταν οι Ευρωπαϊκές Αξίες, όπως η αφύπνιση κατά την χρήση των Κοινωνικών Δικτύων, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων, η εργασία και το περιβάλλον.

Στη Faenza, οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της πόλης και μέσω σεμιναρίων, διαδραστικών παιχνιδιών και role playing, οι νέοι ήρθαν σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Επιτροπών. Ακόμη, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με μαθητές του Γυμνασίου της Brisighella για θέματα που αφορούν την ψηφιακή αφύπνιση και ενός υγειούς τρόπου χρήσης των Κοινωνικών Δικτύων και αποφυγής των διαδικτυακών απατών και διαφωνιών, θεματικές που αποτελούν βασικό στόχο του έργου.

Όλοι οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό αξιοθέατο Medieval Castle στην Brisighella, το Διεθνές Μουσείο Κεραμικής που βρίσκεται στη Faenza, παρακολούθησαν workshop σχετικά με την τέχνη της κατασκευής των κεραμικών, καθώς επίσης παρακολούθησαν και ξεχωριστά events με παραδοσιακές παραστάσεις που έχουν τις ρίζες τους από τον Μεσαίωνα. Επιπρόσθετα, έγινε παρουσίαση από τον Αντιδήμαρχο της Faenza κ. Davide Agresti, πως οι νέοι ενωμένοι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές μπόρεσαν και κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες που είχαν πλήξει την περιοχή, ακολουθούμενο από ειδικό σεμινάριο με θέμα τις αξίες της αλληλεγγύης, τη συνεργασία και τους νέους.

Ο Δήμος Σαλαμίνας συνεχίζει να υλοποιεί δράσεις με στρατηγική στόχευση τη νεολαία του νησιού, επενδύοντας σε προγράμματα και δραστηριότητες που θα ενδυναμώσουν τις γνώσεις τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευκαιρίες που έχει να τους δώσει. Μέσω τέτοιων δράσεων αναπτύσσουν τις απαραίτητες δεξιότητές τους για το σύγχρονο επαγγελματικό χώρο, αλλά και αναδεικνύουν το νησί ως κεντρικό παράγοντα καινοτομίας και προόδου στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πορεία του συγκεκριμένου έργου, αλλά και την συμμετοχή μας σε άλλες Ευρωπαϊκές δράσεις επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.salamina.gr/euprojects

Κάντε κλικ ΕΔΩ το Event Description Sheet (EDS).