Δήλωση Δημάρχου Σαλαμίνας

mayor_salamina2

Σαλαμίνα, 03.02. 2024

Σήμερα ψηφίσαμε τα δημοτικά τέλη για το 2024. Τα δημοτικά τέλη αφορούν τις υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας του Δήμου. Σε σχέση με το 2023 αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τα τέλη κατά 13% στις οικίες και 15% στα καταστήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει για ένα σπίτι 100μ2 η αύξηση θα είναι 24 ετησίως και για ένα κατάστημα 100μ2 €58 ετησίως. Για τέτοια αύξηση μιλάμε.

Οι λόγοι που μας ανάγκασαν να προβούμε στην αύξηση είναι:

  • η τιμή των καυσίμων (με τα οποία κινούνται όλα τα οχήματα του Δήμου μας) που από το 2021 αυξήθηκε κατά 49,3%!
  • η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (που αφορά τον οδοφωτισμό) που από το 2021 αυξήθηκε 9%
  • η αύξηση στους μισθούς των υπαλλήλων που ανέρχεται σε 10% και
  • το τέλος ταφής απορριμμάτων που πλέον θα πληρώνουν όλοι οι Δήμοι και ο Δήμος μας θα επιβαρυνθεί με €1.000.000 περίπου ετησίως!

Να επισημάνω εδώ ότι τα δημοτικά τέλη επειδή έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα πληρώνονται εκ του Νόμου από τους πολίτες και δεν μπορεί π.χ. να τα πληρώσει ο Δήμος από το ταμείο του.

Οι επιλογές που είχαμε συνεπώς ήταν ή να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη ή να μειώσουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας που προσφέρει ο Δήμος μας (π.χ. να κάνουν τα απορριμματοφόρα λιγότερα δρομολόγια για εξοικονόμηση ενέργειας) και τις υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού (π.χ. να κλείνουμε τον οδοφωτισμό πολύ νωρίτερα ή να τον ανοίγουμε πολύ αργότερα).

Φυσικά, προτιμήσαμε την πρώτη επιλογή.

Η Δημοτική μας Αρχή έχει αποδείξει ότι πάνω απ’ όλα βάζει το συμφέρον των Σαλαμίνιων. Το 2021 εν μέσω πανδημίας μπορέσαμε και μειώσαμε κατά 8% τα δημοτικά τέλη για να απαλλάξουμε τους συμπολίτες μας από ένα ακόμη βάρος σε μια περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Είμαι αισιόδοξος ότι και πάλι σύντομα θα μπορέσουμε να πράξουμε κάτι ανάλογο και να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη. Αυτό δεν είναι απλά ευχή, είναι βάσιμος στόχος. Ήδη με τον νέο οδοφωτισμό, που πρόσφατα εγκαταστήσαμε, το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομούμε υπερβαίνει το 70%!

Ήδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, έχουμε φτάσει στη 12η θέση ανάμεσα στους 66 Δήμους της Αττικής σε απόδοση στην ανακύκλωση. Με την ανακύκλωση δεν πληρώνουμε τέλη ταφής.

Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι παρά τις αυξήσεις αυτές, τα δημοτικά τέλη είναι (0) μηδέν για τους άπορους και μειωμένα κατά 50% για τις ευάλωτες ομάδες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ).

Δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια από εσάς. Σας μιλάμε πάντα με ειλικρίνεια. Έτσι και τώρα. Ούτε για εμάς είναι ευχάριστη η έστω και μικρή αύξηση των δημοτικών τελών. Όμως για τους λόγους που προανέφερα, ήταν μονόδρομος. Για να μπορούμε να προσφέρουμε σε όλους τους συμπολίτες μας τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που τους αξίζουν και σύντομα με τη σωστή δουλειά που γίνεται στο Δήμο μας, είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μείωση των δημοτικών τελών προσφέροντας ταυτόχρονα όλο και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Αυτό αποτελεί και προσωπική μου δέσμευση απέναντί σας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ