ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2023 / Επετειακή Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

ΑΝΑΠΑΡ_ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ_10

Σαλαμίνα, 25.09.2023

Το ένδοξο παρελθόν και την χρυσή ιστορική της σελίδα τίμησε εχθές ο Δήμος Σαλαμίνας κατά την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας που πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ στην Ακτή Σαλαμινομάχων (Παραλία Καματερού).

Η εκδήλωση η οποία συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Σαλαμίνας και την Περιφέρεια Αττικής εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ 2023 συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου, δημοτών και επισκεπτών που έσπευσαν να χαιρετίσουν το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός.

Παρουσία του πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας μας με εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης τον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη – Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Ιωάννης Δρυμούσης, ο Αρχηγός Στόλου Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, βουλευτές, πολιτευτές, πρέσβεις, εκπρόσωποι φορέων, εκπροσώπων του Πολεμικού αυτικού και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφάνων ενώ την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Σαλαμίνας με την επετειακή ομιλία του για το ηθικό πρώτα από όλα σθένος που καλεί η Δημοκρατία να διαθέτουμε και συγκεκριμένα επεσήμανε “Απόψε γιορτάζουμε τους νικητές μας τους νικητές της Σαλαμίνας. Διάλεξαν ελευθερία ή θάνατο παρά υποταγή! Έδωσαν όμως την μάχη όχι χωρίς ελπίδα νίκης. Έτσι δίνονται οι αληθινές μάχες. Πρώτα θέτοντας τα πιστεύω τις αρχές τις αξίες το ήθος – όχι την αλαζονεία της νίκης – όχι την εκδίκηση – όχι το ζοφερό αλλά το ιδανικό. Αυτοί είναι οι ήρωες”.

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η ανάληψη της προεδρίας των πόλεων που έλαβαν μέρος στην ναυμαχία και η παραλαβή του λαβάρου των Σαλαμινομάχων από τον Δήμαρχο Μεγαρέων ως Δήμος συμμετέχων στην αμφικτιονία των πόλεων που συμμετείχαν στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Συμβολικά ακολούθησε η βράβευση του Δημήτρη Παπάζογλου, αθλητή με πολλές παγκόσμιες διακρίσεις αλλά και μετάλλια.

Η έννοια της νίκης και της θυσίας είχε την τιμητική της για το νησί μας πάντα. Την εκδήλωση πλαισίωνε η τριήρης του Πολεμικού Ναυτικού “ΟΛΥΜΠΙΑΣ” ενώ παράλληλα δρώμενα και απαγγελία με τις ερμηνείες των Γρ. Βαλτινό, Π. Ζούνη και Στ. Ζαλμά εκτυλίχτηκαν μπροστά στις ιστορικές μας μνήμες και την τόνωσαν την υπερηφάνεια όλων μας.

Το χειροκρότημα δυνατό και αδιάκοπο. Ο παλμός της Σαλαμίνας ακούστηκε ηχηρά εχθές το βράδυ και έντυσε τόσο τον ουρανό του νησιού μας όσα και την θάλασσα με τα χρώματα της υπερηφάνειας και του δέους μπροστά στο θαυμαστό κατόρθωμα.

Αυτό και θα υπηρετούμε, για αυτό εργαζόμαστε.

Eκ του Γραφείου Τύπου

 *Φωτογραφικό υλικό Κ. Σεβαστιάδης, Ά. Μακρή, Γ. Χατζίδης