Κορύφωση των ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ 2022 με τον επετειακό εορτασμό της Αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

anapar_

                                                                         

            Σαλαμίνα, 26.09.2022

Τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ενότητας και του ανθρωπισμού εορτάστηκαν εχθές από τον Δήμο Σαλαμίνας με την Τελετή αναπαράστασης της Nαυμαχίας της Σαλαμίνας στην κορύφωση των “Σαλαμινίων 2022”. Μια εκδήλωση μνεία στην ιστορικότητα του νησιού μας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής.

Η λαμπρή σελίδα της ιστορίας μας τιμήθηκε εχθές με κάθε σεβασμό και λαμπρότητα που της αξίζει. Παρόντες όλοι.

Η αρχαία τριήρης, το πιο πιστό αντίγραφο της ιστορικής μάχης, στεκόταν υπερήφανα στα ιερά ύδατα αποπνέοντας την ισχύ και σθένος των Σαλαμινομάχων.

Σε μια ατμόσφαιρα σαν αυτήν κατέθεσαν δάφνινα στεφάνια στον υγρό τάφο των ένδοξων προγόνων και αγωνιστών, τη θάλασσα της Ναυμαχίας, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικης Γιώργος Πατούλης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης Εμμ. Κουτουλάκης, Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Β’ Πειραιά ΝΔ Ι. Τραγάκης, ο εκπρόσωπος του ΠΝ και η Πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελακίων Σταυρούλα Μαγιάτη.

Στην συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες. Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Σαλαμίνας καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και σημείωσε χαρακτηριστικά πως “Τιμούμε έμπρακτα κοιτώντας το αύριο με σεβασμό για όσα μας προσέφεραν στο χθες” και αναφέρθηκε σε σειρά έργων που θα εγκαινιασθούν και υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως τα έργα ανάπλασης στον Ιερό χώρο της Κυνόσουρας, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, το ψηφιακό μουσείο, η παλαιά βιβλιοθήκη και άλλα που έπονται.

Με τη σειρά τους οι κ.κ. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Εμμ. Κουτουλάκης, εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και Εκπρόσωπος Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Βουλευτής Β’ Πειραιά κ. Γ. Τραγάκης, πήραν τον λόγο και στάθηκαν στη δυναμική του νησιού της Σαλαμίνας και στον συμβολισμό της νίκης. Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε: “Η Περιφέρεια Αττικής συνδιοργανώνει την αναπαράσταση αυτής της μοναδικής στιγμής της αρχαίας ιστορίας μας, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας, που μας θυμίζει την πρώτη νίκη του ανθρωπισμού απέναντι στη δεσποτεία”. Υπογράμμισε δε πως η Περιφέρεια Αττικής θα είναι πάντα δίπλα στην Σαλαμίνα, για να προσφέρει στο νησί το μέλλον που του αξίζει.

Ακολούθησαν βραβεύσεις Ολυμπιονικών αθλητών και  πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης παραλαβής του λαβάρου της Ναυμαχίας με την σύμμαχο – πόλη της Ναυμαχίας, την Κερύνεια της Κύπρου, της οποίας η Δήμαρχος της  κυρία Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη παρέστη και αντάλλαξε με τον Δήμαρχο Σαλαμίνας τόσο την σημαία πόλεως όσο και άλλα συμβολικά δώρα.

Τέλος ένα θεατρικό απόσπασμα με σύγχρονες ερμηνείες και με δρώμενο να εξελίσσεται τόσο από ξηρά όσο και από θάλασσα συνεπήρε το κοινό. Πρωταγωνιστές ήταν οι ηθοποιοί Σταύρος Ζαλμάς, Κατερίνα Διδασκάλου και αφηγητής ο Λεωνίδας Κακούρης. Οι σπουδαίοι ηθοποιοί και ο χορός γέμισαν με ιστορική συγκίνηση κάθε στιγμή της υπόλοιπης βραδιάς με απόσπασμα από τους “Πέρσες” του Ευριπίδη.

Παρέστησαν, επίσης, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xiao Junzheng, ο Πρόεδρος του ΟΛΠ Yu Zenggang, ο Βουλευτής Β’ Πειραιά ΝΔ Δ. Μαρκόπουλος, ο Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Ραγκούσης, η βουλευτής  Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Κασιμάτη ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Πατριωτικής Ένωσης Π. Εμφιετζόγλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) Σπ. Σπυρίδων, η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) Ε. Γκόγκου, ο Δήμαρχος Επιδαύρου  Τάσος Χρόνης, οι Πολιτευτές Μ. Λιβανός, Γ. Βρεττάκος, Χ. Τσιλιγκίρη, ο πρ. Δήμαρχος Περάματος και υπ. Δήμαρχος Γ. Λαγουδάκος, εκπρόσωποι φορέων και θεσμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χειροκροτήματα και ενθουσιασμός ήταν ο επίλογος. Οι Σαλαμίνιοι ένιωσαν υπερήφανοι. Για την ιστορία του τόπου τους αλλά και για τις εκδηλώσεις που πλέον διοργανώνονται στον Δήμο τους.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους! Χρόνια πολλά στην Σαλαμίνα μας!

Eκ του Γραφείου Τύπου