Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

pon_4

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σαλαμίνα, 26.06.2022

Ο Δήμος Σαλαμίνας και η Ένωση Ποντίων Σαλαμίνας “Παναγία Σουμελά”, πραγματοποιήσαν την Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022, τα αποκαλυπτήρια Μνημείου προς τιμήν του Ποντιακού Ελληνισμού στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σαλαμίνας.

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνας κ.κ. Κωνσταντίνος.

Στη συνέχεια, έγιναν από το Δήμαρχο Σαλαμίνας τα αποκαλυπτήρια του εμβληματικού μνημείου των μαρμάρινων τμημάτων με απεικονίσεις μαχών και στιγμών από την Ιστορία των Ποντίων. Σε κλίμα συγκίνησης, έγινε η τήρηση ενός λεπτού σιγής, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κατόπιν χορεύτριες και χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Σαλαμίνας “Παναγία Σουμελά”, χόρεψαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Σεβασμιότατου, του Δημάρχου Σαλαμίνας Γιώργου Παναγόπουλου, του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργου Βαρυθυμιάδη και του Προέδρου της Ένωσης Ποντίων Σαλαμίνας “Παναγία Σουμελά” κ. Παναγιώτη Λιαδάκη.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ανέφερε μεταξύ άλλων: “Για να αναπαυθούν οι ψυχές των αδικοχαμένων Ποντίων, είμαστε εδώ! Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε το παρελθόν. Είμαστε δίπλα στους αδελφούς Ποντίους στον αγώνα τους για αναγνώριση της Γενοκτονίας. Για να δικαιωθούν τα θύματα αυτής αλλά και οι θύτες να αντιληφθούν την ευθύνη τους και να μην διαπράξουν ποτέ ξανά κάτι ανάλογο“.

Τον γλύπτη του έργου Γ. Ρούση, συνεχάρησαν άπαντες που κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του ιερού ναού δίνοντας ένα τοπόσημο, ένα σημείο αναφοράς ηρωισμού και γενναιότητας, θάρρους και θυσίας, αυτήν των Ποντίων ηρώων.

Η Σαλαμίνα που ξέρει να γεννά ήρωες, πρέπει και να τους τιμά. Και τους τιμά με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή τη Σαλαμίνα θέλουμε.

Το παρόν έδωσαν ο Πρόεδρος της Πανποντιακής Ένωσης Ελλάδος κ. Βαρυθμιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σαλαμίνας “Παναγία Σουμελά” κ. Παναγιώτης Λιαδάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου, ο Διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνας Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Βασιλογιαννακόπουλος Π.Ν., η πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά κα. Καρακώστα, ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιάννης Τσαβαρής και ο Πρόεδρος του Κόμματος “Ελληνική Ανατροπή” κ. Πάρης Κουρτζίδης.

Επίσης σύσσωμη η Δημοτική Αρχή με τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας, κ. Σ. Γαλέος και οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Ν. Κόγιας, Α. Βακάλης, Λ. Καπαραλιώτης, Κ. Λένης, Π. Διολέτης & ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΑΚΟΙΠΟΠ Αθ. Αλαϊσκας. Παράλληλα η Δημοτική Σύμβουλος κα. Σοφία Καρνέση-Λαλούση, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελακίων κα. Σ. Μαγιάτη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιαντείου κ. Χ. Γαβριήλ.

Επίσης, μας τίμησαν ιδιαιτέρως, ο Πρόεδρος Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος κ. Όμηρος Παπασάββας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών “Η Μεγαλόνησος” κ. Κ. Τσουβαλάς.

Τέλος, εκπρόσωποι της Ενώσεως Απόστρατων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και της Ενώσεως Απόστρατων Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, όπως και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Σαλαμίνας κα. Γιούλη Καλιότσου & κ. Ιάκωβος Παλαμάρης, εκπρόσωπος του Α.Σ.Σ. Αίας, ο εκπρόσωπος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου κ. Σ. Μαρτίνος, η γραμματέας της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κα. Β. Καπαραλιώτη καθώς και εκπρόσωποι έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Σας ευχαριστούμε πολύ όλους!

Εκ του Γραφείου Τύπου