Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν εχθές οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή στην Σαλαμίνα

mikr_as_

 

Σαλαμίνα, 29.07.2022

 Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή πραγματοποιήθηκαν εχθές την Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022, στον Συνοικισμο Σαλαμίνας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που γίνονται με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την Μικρασιατική Καταστροφή με την εγκατάσταση προσφύγων και στην Σαλαμίνα.

Ο Δήμος Σαλαμίνας σ’ένα γραφικό συμβολικό σημείο της προσφυγιάς, στον υπαίθριο χώρο πλησίον του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής, διοργάνωσε με αφηγήσεις και παράθεση στοιχείων από τα γενικά αρχεία του κράτους Αρχειοφυλάκειο Σαλαμίνας, ομιλίες, προβολή βίντεο με πλούσιες ιστορικές πηγές και εκτενές αφιέρωμα. Θέματα όπως “Ο συνοικισμός των προσφύγων Μικρασιατών στη Σαλαμίνα”, “Το Δημοτικό Σχολείο του προσφυγικού συνοικισμού ως εφαλτήριο ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία της Σαλαμίνας”, “Το τραύμα του ξεριζωμού και η προσφορά των προσφύγων στις τέχνες και τα γράμματα”, ακούστηκαν και έφεραν μνήμες σε βαθύ κλίμα συγκίνησης.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με την συμμετοχή και τον συντονισμό της Λαογραφικής Στέγης Σαλαμίνας και του Θεάτρου Σαλαμίνας.

Η μεγάλη προσέλευση κόσμου επισφραγίζει την δήλωση του Δημάρχου Σαλαμίνας όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: “Τιμούμε τον αιώνα της Μικρασιατικής με την θύμηση και με την ευχή και την ελπίδα να μην ζήσει ποτέ ξανά ο Ελληνισμός τέτοιο ξεριζωμό στις εστίες τους”.

Είμαστε μαζί σε όλα.

Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας αλλά και όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Eκ του Γραφείου Τύπου